Ajka

2015.06.22. 17:38

Bűz van, de A hatóság közvetlen lakossági bejelentést nem kapott

Ajka-Tósokberénd - Van bűz, de nem ott, és nem akkora – ezt állapította meg a környezetvédelmi hatóság, amelynek munkatársai – cikkeink hatására is - rövid idő leforgása alatt háromszor is kint jártak a Ajka-Tósokberénden, az erőművi szürkesalak tározón.

Tremmer Tamás

Az erőművi szürkesalak tározók irányából időszakosan elviselhetetlen bűzhatás éri a lakókörnyezetet, ennek következtében az életvitelük teljes mértékben ellehetetlenült. A Napló hasábjain így adtak hangot felháborodásuknak az Ajka-Tósokberénden élők a közelmúltban. A lakosságnak májusban szúrt szemet az erőművi salakpernye kazetták rekultivációja, amelyet Biomass Környezetvédelmi Szolgáltató Kft. már egy éve megkezdett. Kovács Kálmán, a cég ügyvezetője elmondta, az eltelt időben nem értesültek semmilyen panaszról, a kezdetektől a lehető legnagyobb körültekintéssel végzik a tevékenységüket. A Biomass Kft. a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDKTVF), 2014. április 11-én kiadott nem veszélyes hulladék hasznosítására vonatkozó engedély alapján végzi a tevékenységét, az engedély 2019. április 30-ig érvényes. A tevékenységet 2014. július 28-án kezdték meg. A 180 hektár területű tározókon 1,5 méteres rétegben olyan felületet alakítanak ki, amely növényzet befogadására lesz alkalmas. A munkát szakaszosan végzik, évi 100 ezer köbméter rekultivációs keveréket állítanak elő.

A lakosság hangját a hatóság is meghallotta. A Naplónak a Fejér Megyei Kormányhivatal megerősítette, a környezetvédelmi hatóság munkatársai három alkalommal, 2015. június 2-án, június 9-én és június 16-án is helyszíni ellenőrzést tartottak a Biomass Kft .telephelyén. Az ellenőrzések során a hatósági engedélytől eltérés, szabálytalanság vagy jogsértés nem volt tapasztalható. Mindhárom ellenőrzés alkalmával megállapították, az üzemi területen belül, a komposztálásra kijelölt helyen szaghatás tapasztalható, azonban ez az üzemi területen kívül már nem volt érezhető.

Nyomatékosan jelezték, bűzzel járó tevékenység csak meghatározott feltételek között végezhető. A bűzhatás nem eredményezheti a lakosság zavarását, azaz a településrész lakosai összességének az életvitelének megváltoztatását. A bűzhatást azonban több tényező befolyásolhatja: a meteorológiai körülmények, a bűzforrás távolsága, a bűzt eredményező tevékenység folyamatossága, az érintett ingatlan elhelyezkedése, valamint a lakos érzékenysége a szaghatásra.

A hatóság már az első helyszíni ellenőrzést követő napon, majd később is megkereste Ajka város jegyzőjét, amennyiben tudomása van bűzzel kapcsolatban tett lakossági bejelentésről, tájékoztassa őket. A kormányhivatalhoz a mai napig nem érkezett sem más hatóságtól áttett, vagy közvetlenül az érintettektől származó bejelentés a bűzhatással kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!