Ajka

2015.06.05. 09:26

Szentföldi emlékeket hallgattak az ajkai nyugdíjasok

Ajka–Bakonygyepes – A Gyepesi Nyugdíjas Klub és a Gyepesi Örökségünk Egyesület legutóbbi délutáni szeánszán P. Kovács Csaba Albert sopronkövesdi plébánost látta vendégül, aki egy nem mindennapi bemutatóval és élménybeszámolóval varázsolta el szépszámú közönségét.

Vargáné Czobor Andrea

A szentföldi Kármel hegyén eltöltött éveiről mesélt a világjáró, nagy tudásról és különleges intelligenciáról tanúbizonyságot tevő szerzetes. Háromévnyi csoda pillanatképeit hozta el magával, ízes-élménydús történetekkel fűszerezve a vetítést. Tizenegyedmagával a messzi távolban töltött, hangsúlyozottan lelki-vallásos töltetű és célú élményeit nagy gondossággal rakta sorba, életmeséit látható élénkséggel és szeretettel adta elő, szemei csillogásából, meleg hanghordozásából egyértelműen kiviláglott az átéltek szeretete, csodálata, az emlékek ölelő útravalóíze.

A sokszor több nyelven is kommunikációképes előadó bebarangolhatott sok érdekes helyet, mint Izraelt, a Genezáreti tavat, a Golán-fennsíkot, Gibeon hegyét, a Holt-tengert, a Júdeai-fennsíkot, Akkót, láthatta a harmadik legnagyobb muzulmán mecsetet, a Szent Sír-bazilikát, ahol Krisztust megfeszítették, eltemették, és ahol feltámadt, valamint itt látta és örökítette meg a Golgota szikláját, melynek repedése a Szentírás igazát bizonyítja.

Izrael legdélebbi pontjáról megcsodálhatta a Vörös-tengert és a szemben csábosan elnyúló Jordániát, járt a Júdeai sivatagban, látta a Szikladómot, megrendítő élményben volt része, mikor egy több száz sírt számláló zsidó temetőben tette tiszteletét, nagy élmény volt látnia a Szent György ortodox kolostort, mely igazi kis oázisként, életet adó ékkőként kapaszkodva egy meredek sziklafalba oltalmazza szerzetes lakóit. Hasonló frenetikus találkozás volt az Olajfák hegyén a Pater Noster kolostor, amit a legtöbben Miatyánk kolostornak ismernek, s melynek világra szóló érdekessége, hogy falain sok-sok nyelven (köztük magyarul is) olvasható a Miatyánk.

A tizenkét nemzet pénzéből épült Nemzetek temploma volt „tanúja” az Úrjézus verejtékezésének, Mária sírja az előadó kedvenc és legszebbnek ítélt helye lett, majd pedig bemutatott egy kis kápolnát, egy igazi kincset, mely könnycseppet formázva emlékezteti az arra járót a Szentírásra. Sok kép készült a híres Siratófalnál is, melynek történetét szájtátva hallgatták a gyepesiek. A majd kétórásra nyúló előadás igazi kuriózum volt, nagyon érdekfeszítő, az előadó lebilincselő személyisége és kiváló mesemondó képessége egy életre megmarad a gyepesiek szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!