Ajka

2015.10.13. 13:44

Emlékoszlop bányász mártírok tiszteletére

Ajka - A kommunista diktatúra bányász mártírjainak a tiszteletére emlékoszlopot avattak Padragkúton, a Cser telepi parkban a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet kezdeményezésére.

Mayer Balázs

Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, egykori ötvenhatos politikai elítélt köszöntője után Kahler Frigyes egyetemi docens, jogtörténész szólalt fel, méltatva a bányász mártírokat és hősöket. Vajda István evangélikus és Antal György református lelkész mondott áldást, Simon János római katolikus plébános az önfeláldozó mártírokért imádkozott, és megszentelte az emlékoszlopot.

Smidt Róbert felvidéki fafaragó művész elmondta, a négy és fél méter magas emlékoszlopot egy százötven éves tölgyfából faragta. Mayer Ferenc Sándor egykori tanár és politikai elítélt felidézte a közel ötven évvel ezelőtti letartoztatását, és megemlékezett a környékbeli bányákban raboskodó elítéltekről, illetve a bányászok legendásan kemény magyarságáról, antikommunizmusáról.

Smidt Róbert felvidéki fafaragó művész az emlékoszlopot tölgyfából faragta
Fotó: Mayer Balázs

A rendezvényen posztumusz elismerést kapott a vasútrobbantó Hamusics János, amit özvegye vett át.

Mayer Ferenc Sándor a Naplónak elmondta, hogy az ajkai polgármester a meghívásnak nem tett eleget, és a helyi bányász énekkarok sem vállalták a szereplést, ezért a Légierő Zenekar szólalt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!