Ajka

2015.10.08. 08:44

Meseillusztrációkból tárlat

Ajka – Kedvesen groteszk, mégis szeretetteli figurákkal és humoros alkotásokkal találkozhatnak a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központba látogatók, akiket két kiállítás is vár a Bogáncs Gyermekkönyvtár könyvespolcai között október végéig.

Szántó Renáta

A dupla-tárlaton Szalma Edit grafikusművész, mesékből és közismert gyermekversekből készített illusztrációi mellett kortárs hazai illusztrátorok képei is láthatók. Minden figura önálló életet él, a szöveget félretéve is történetet mesélnek el.

- Szalma Editet 2010-ben az év illusztrátora díjjal jutalmazták. A grafikus egy az ukrán-magyar határ közeli faluban élt korábban, melynek természet-közeli mesevilága, „égig érő fái” és a kert végében csobogó patak máig inspirálják rajzait. Az elmúlt évek során számtalan figura és mesehős kelt életre összetéveszthetetlen karakterű képei nyomán.

A grafikusművész rajzai kizökkentenek bennünket a hétköznapi valóságból, néhány pillanatra mi magunk is a mesék és a varázslatos képzeletvilág részesei lehetünk – foglalta össze a legfontosabbakat Szalma Edit képeiről Müller Magdolna könyvtáros.

A kiállítás október hatodikai megnyitóján a Borsos Miklós Általános Iskola második osztályos diákjai látták elsőként a rajzokat. A tárlatvezetés előtt a könyvtárosok megbeszélték a gyerekekkel az illusztráció szó jelentését és könyveket is adtak nekik, ahol a kisiskolások kikereshették az adott kötetek rajzolóját, grafikusát. Játékos feladatokkal és papírszínházi mesével zárult a tárlat nyitónapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!