Ajka

2016.11.03. 15:25

Eperjesen énekeltek - Szlovákiában varázsolták el a résztvevőket

Eperjes, Ajka - A Bányász Kulturális Egyesület elnöksége jóvoltából a Forrás Nőikar Szlovákiában, Pozsonyeperjesen Nemzetközi Dalostalálkozón vett

Viola Beata

A helyi önkormányzat, a Csemadok Alapszervezet és a Kis-Duna Vegyeskar meghívására. Az énekkarnak az eperjesiekkel 15-20 éves kapcsolatuk van, így olyan, mintha hazamennének, kedves, szeretetteljes fogadtatásban van részük. Az ottani emberek szeretik, művelik a zenét, a dalt a művészeteket és nagyon sokat tesznek, hogy mások szívébe is átadhassák.

-A zenének, legyen az közös éneklés, vagy csak zenehallgatás, jelentős hangulatjavító hatása van. Ezért szinte minden ember számára egyfajta örömforrást jelent, ha meghallja a számára kedves dallamot. A zene gyógyító hatással bír nemcsak lelkünkre, de testünkre és a szellemünkre is. - hangzott el a helyi konferanszié tolmácsolásában.

A Forrás Nőikar Eperjesre látogatott, ünnepi hangversenyen szerepeltek Szlovákiában
Fotó: Forrás Nőikar

A helyi iskolában meleg szeretettel, finom szendvicsekkel, italokkal, kávéval fogadták a vendéglátók a dalosokat és vezetőiket.

Az ünnepi hangversenyen a lelket tápláló énekkarok a helyi Művelődési Házban szerepeltek, melyen fellépett a Gyarmati Vegyeskar, a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar, a Kis-Duna Vegyeskar és a Forrás Nőikar Ajka-Padragkútról.

A kórusok repertoárjában szerepeltek a zeneirodalom legnagyobb valamint mai szerzők művei, népdalok, a capella-művek, világi, egyházi művektől a könnyűzenéig. A Forrás Nőikar előadásában Dobray István: Dunántúli népdalok, Balázs Árpád: Bodzavirág, Handel: Jöjj béke , Bárdos Lajos: Édesanyámhoz című művét valamint három spirituálét hallhattak. Vezényelt Szincsák-Lukáts Fruzsina, zongorán kísért Dr. Lukáts Andrásné.

Mindannyiuk számára nagy élmény volt a Schubert: A tréfás pisztráng,Beethoven: A becsületes pisztránghoz, Halfogás Liszt módra, Mozart: Egy kis éjipisztráng, Purcell: A rigók című művek a Kis-Duna Vegyeskar előadásában. Műsoruk zárásaként Presser Gábor- Sztevanovity Dusán - A szerelemnek múlnia kell című dalt énekelték, melyet az est folyamán fellépő énekkarok is dúdoltak a közönséggel együtt.

A fellépő együttesek repertoárjuk egy-egy szeletéből adtak színes ízelítőt az ünnepi hangverseny résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!