Állatvilág

2014.02.17. 14:15

Etessük a rigókat is!

Apácatorna - Téli madáretetéskor nem szabad megfeledkeznünk a lágyevő énekesmadarakról sem. Hidegben a falusi kertekbe is bemerészkednek a feketerigók (Turdus merula).

ifj. Vasuta Gábor

A téli napokon a feketerigóknak kedveskedhetünk reszelt nyers sárgarépával, apróra vágott almával, nyers húsdarabokkal, sajttal, zsemlemorzsával, zabpehellyel. Sőt, ez egészet összekeverhetjük és egy védett bokor alá kihelyezve, a meleg szobából figyelhetjük a sötét tollú, sárga csőrű hímeket és a barnás színezetű tojókat, amint a bokor alatt jóízűen elfogyasztják a számukra kihelyezett csemegét. Kedveskedhetünk nekik ősszel gyűjtött csipkebogyóval, télálló almával, sőt galagonya termésével is. Amint enyhülni kezd az idő, káprázatos énekükkel gyönyörködtetnek bennünket a hímek.

A feketerigó védett madár, az eszmei értéke tízezer forint (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

 

A kiskertekbe is becsalogathatjuk őket, ha a cserjék, fák ágait úgy metsszük meg, hogy azokat alkalmassá tesszük a fészkelésre. Nincs szebb látvány, mint amikor a fűben földigiliszták után keresgélnek a meseszép, fekete tollazatú hím rigók. Korábban a feketerigó vonuló madár volt, napjaikban állandó madárnak tekinthető, a nagyobb városok parkjaiban költő párok állandóak, míg az erdőben fészkelők a Földközi-tenger nagy szigetein telelnek.

 

Címkék#rigó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!