Állatvilág

2014.02.04. 13:45

Odút ácsoló cinege

Kőszegen kirándultunk a Királyvölgyben, ahol egy háznál napraforgómaggal etették a cinegéket. Két kormosfejű cinege is bekukkantott nagy örömünkre.

ifj. Vasuta Gábor

A Kőszegi-hegységben, Velem felett nem ritkaság, hogy költési időben összefusson a kiránduló a fajjal, ilyenkor télen azonban lehúzódik a völgyekbe, keresi az ember közelségét. A kormosfejű cinege sok esetben maga által vésett odúban fészkel, pár évvel ezelőtt sikerült megfigyelnünk egy párt, amint egy pudvás nyárfába (szintén a Kőszegi-hegységben) odúját ácsolta . Egy kis csőrű cinegétől ez szép teljesítmény.

Magashegyi faj a kormosfejű, de hasonlít a barátcinegéhez (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

Pár évvel ezelőtt sokat kirándultunk a Bükkben, mesés májusi hajnalokon és szeptemberi reggeleken örömmel hallgattuk a kormosfejű cinege (Parus montanus) zsé-zsé-zsé-zsé hívogatóját. Mint latin neve is mutatja, madarunk kötődik a montán vagy szubmontán bükkösökhöz, lucosokhoz. Magyarán magashegyi fajjal van dolgunk. Külsőre hasonlít az etetők gyakori vendégéhez, a barátcinegéhez, de ha jobban szemügyre vesszük, feltűnnek a különbségek. A ritkább kormosfejű cinegének vaskosabb a nyaka és szárnyán világos tükröt visel, no meg egy árnyalatnyival nagyobb a torokfoltja, mint gyakoribb társáé. A fejfedő színe hogy valóban kormos, matt színű és nem csillogóbb csak jó fényviszonyok mellett látható.

 

Címkék#cinege

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!