Állatvilág

2014.06.17. 10:22

Gólyagyűrűzés - Követik az útjukat

Nemesvámos - Volt némi riadalom a gólyafészekben, amikor a madárvédők bekukucskáltak. A nemesvámosi fészekből három fiókát vettek ki, amelyeket megjelöltek.

Tremmer Tamás

A madarászok szeretnének minél többet megtudni a fehérgólya útvonaláról, viselkedéséről, ennek egyik jó módja a madárgyűrűzés. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 18-as számú, veszprémi szervezete az áramszolgáltató segítségével öt éve kezdte a gólyagyűrűzést, mondta Szelle Ernő megyei koordinátor. Június közepétől a megye 15 településén, átlagosan évi 80 fehérgólyát gyűrűznek.

 

A madár a bal lábára fém-, a jobbra színes műanyaggyűrűt kap, ez utóbbi távcsővel is leolvasható. Ezzel nyomon tudják követni őket Afrikától Európa több országáig. Érdekességként megemlítette, egy három éve Ősiben gyűrűzött madár jelenleg Szombathelyen fészkel. Minél több információt szereznek róluk, annál nagyobb eséllyel tudják megmenteni a védelem alatt álló fehérgólyákat.

A madarakat 4-5 hetes korukban lehet gyűrűzni. A fészkekben kettő-három fiókát találnak. Négy éve már nem csak egyszerűen gyűrűznek, hanem ismeretterjesztéssel egybekötött akciót tartanak: a művelet ugyanis az érdeklődők gyűrűjében zajlik.

A munkát az elmúlt héten Ősi térségében kezdték, kedden Nemesvámos, Tótvázsony, és Nagyvázsony került sorra, a hét második felében pedig a megye nyugati határán gyűrűznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!