Sümeg

2024.05.14. 16:00

Az emberi kapcsolatok és az éntudat

A napokban ismét a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ vendége volt Csong An Szunim, a Pilisben lévő Eredeti Fény Zen Templom apátja, aki a buddhizmus koreai ágát képviseli.

Szijártó János

A Dharma-beszédnek helyet adó programot a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is komoly érdeklődés kísérte. A Dharma-beszédek olyan nyilvános tanítások, amelyet egy zen mester, tanító vagy szerzetes tart, és igazi értéke a hallgatóság és a tanító között kialakuló spontán, de szoros kapcsolat, továbbá amikor a feltett kérdésekre a tanító válaszol. A kérdések egyes esetekben egészen mélyen gyökerező lelki problémára vagy személyes jellegű nehézségre keresnek választ. A buddhista mester ezúttal a döntő jelentőségű dolgok, folyamatok, jelenségek fejlődésben játszott szerepét elemezte. Az embert úgy jellemezte, mint kutató, kereső, létezőt, a választás lehetőségének birtokosát. Az emberi kapcsolatok viszonyában kiemelte, hogy az „én" lebontása alapvetően szükséges, ugyanis gátolja az együttérzés kialakulását. Az ego előtérben maradása a másik fél, a társ problémáját maga alá gyűri, ezért a segítőkészség felszínes és hatástalan marad. Ezzel együtt a beszéd és a tettek összhangját is szem előtt kell tartani.

Horváth Tibor és  Csong An Szunim a sümegi előadás után
Forrás: a szervezők

Az előadás után a közönség szerteágazó kérdései következtek, amelyek érintették a metafizikával, a lelki és testi egészséggel, a családdal, a párkapcsolattal és a munkavégzéssel kapcsolatos témákat. Az est további részében Horváth Tibor római katolikus teológus a vallások közötti párbeszéd fontosságáról tartott előadást, majd a rendezvény végén Csong An Szunim dedikálta könyveit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában