Állatvilág

2014.11.20. 11:05

Védtelen áldozattá válnak az állatok

Évente több tízmillió állatot használ fel az ipar kísérleti célokra, állítja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület önkéntese.

Marton Attila

Sokan nem is gondolják, de a világon évente több tízmillió kísérleti állatot használnak fel a hadászati, a szépészeti és a gyógyszeripar termékek fejlesztése érdekében. Magyarországon szépészeti célból az állatkísérlet tilos, ettől függetlenül számos olyan kozmetikum megvásárolható a boltokban, amelyet állatokon tesztelnek, ugyanis az állatkísérleteket sok esetben a Távol-Keleten végzik el, mondja Seres Zoltán.

Míg a régmúlt korokban a vadászat révén létfenntartást folytattak az akkori családfők, később sok helyen a vadászat a nemesek joga volt. Ma az összkomfort korában a vadászat a vadászati közösségek által az állatfajok egyedszámainak fenntartására és az úri sportra terjed ki. Évente sok tízezer vadászat során százezernyi természetben élő szárnyast, vaddisznót, őzet, nyulat ejtenek el, az állatok húsa ínyenc ételekként kerülnek az asztalokra, hangsúlyozza az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa. A legtöbb vadászlövés sportból durran, azonban emellett az illegális vadászatok, az orrvadászatok száma is jelentős. Ez Magyarországon bűncselekmény, teszi hozzá.

Az állatok tiszteletére neveli programjain az Orpheus egyesület a jövő generációkat is (Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület)

Évről évre nő a hobbicélból tartott állatok száma is. Sokan elmagányosodásuk miatt fordulnak a hobbiállatok felé, amelyek köre folyamatosan növekszik, hiszen nemcsak kutyát vagy macskát tarthatunk, hanem hüllők, halfélék, díszmadarak, pók- és rovarfélék, és egyéb állatok megszámlálhatatlan faja és fajtája áll rendelkezésre legális-illegális formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!