Állatvilág

2014.12.04. 15:50

Megelőzheti a betegséget az ivartalnítással

Veszprém - Rutinbeavatkozásnak számít az ivartalanítás, amellyel meghosszabbíthatjuk a házi kedvenc életét is.

Marton Attila

Az ivartalanítást azelőtt javasoljuk, hogy ivarérettek lesznek az állatok, öt hónapos kortól, kanoknál és szukáknál is elvégezhető ekkor, mondta érdeklődésünkre Pásztor Edina állatorvos. Az ivartalanítás a nem kívánt szaporulat mellett több szempontból is fontos: a hormonfüggő betegségek megelőzhetők, a szukáknál az emlődaganat és a gennyes méhgyulladás, valamint az álvemhesség, kanoknál a végbéldaganat megelőzésében. Elsősorban ennek köszönhető, hogy az ivartalanításon átesett kutyák és macskák tovább élnek társaiknál.

Kan kutyáknál az ivartalanítás segít abban, hogy ne alakuljon ki egy agresszív, domináns viselkedés, azonban önmagában az ivartalanítás egy fiatal korától agresszív kutyánál nem segít, tette hozzá az állatorvos.


Pásztor Edina szerint az állatok nem híznak el ivartalanítás után, ha a gazda odafigyel rájuk
Fotó: Veszprémi Állatvédő Egyesület

A beavatkozás hozadéka még s szintén jellemző mindkét fajra az elhízás, ugyanis lelassul az állatok anyagcseréje, és az aktivitásuk is csökken. A szakember szerint azonban ez elkerülhető, ha a gazdák odafigyelnek a háziállatra, és azok mozognak eleget, akkor nem híznak el. A beavatkozás jellemzően ambulánsan történik. Pásztor Edina elmondta, mindössze két órát kell az állatorvosnál tartózkodnia a háziállatnak: a műtét egy órát vesz igénybe, és újabb egy óra, amikor kiadják az állatot. A rutinműtétnek számító operációt altatással végzik, emiatt az idősebb állatok esetén valamivel nagyobb a kockázata a beavatkozásnak.

Az ivaros állatok aktívabbak, emellett keresik a párzási lehetőséget is, emiatt sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve például annak, hogy elüti őket az autó - tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!