Állatvilág

2016.01.03. 16:18

A fakopáncs satuba fogja a termést

Apácatorna - Több év madarászása alatt az a tapasztalom, hogy ritkulnak egyes harkályfajok, köztük a balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus) is.

ifj. Vasuta Gábor

E madár a Balkáni-félsziget felől kezdett el terjeszkedni, 1937-ben lelték meg az első fészkelő párt hazánkban. Kedvenc csemegéje a mandula. Egy úgynevezett satut használ, amely nem más, mint a fa V-alakú elágazása, ahová beszorítja a mandulaszemet és nyílást váj rajta, majd kiszedi a gyümölcs belsejét. A harkály jelenlétéről árulkodnak a fa alatt heverő kibontott mandulahéjak.

A balkáni fakopánccsal napjainkban leggyakrabban a napsütötte szőlőhegyeken lehet találkozni
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A hozzá nagyon hasonló nagy fakopáncstól hangja és a pofáján húzódó fekete kantár hiánya különbözteti meg. Odúját gyümölcsfákba vájja. 4-7 fehér tojást rak. A kotlás ideje két hét, a fiókák három hét után hagyják el a biztonságos költőüreget. Nyáron kedvenc eledele a rovarzsákmányok mellett a szeder. Tőlünk nyugatra alig fordul elő, így a hazákba érkező nyugati madarászok kívánságlistáján szinte mindig szerepel ez a madárfaj.

Védett, 25 ezer forint a természetvédelmi értéke.

Címkék#fakopáncs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!