Állatvilág

2016.07.05. 20:05

Megjelölt gólyák - Daru emelte fel a szakembereket a fészkekhez

Közel hetven fiatal gólya kapott egyedi azonosítót a megyében, a gyűrűzést mindenhol nagy érdeklődés kísérte.

Marton Attila

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai 2009 óta minden évben felkeresik a gólyafészkeket, hogy a fiatal egyedeket megjelöljék, és így később azonosíthatók legyenek. A veszprémi csoport tagjai az elmúlt hetekben a megye 28 településén 33 fészket látogattak meg, és összesen 69 fiatal gólya lábára tettek gyűrűt, mondta Szelle Ernő, a MME veszprémi csoportjának koordinátora. Hozzátette, a gyűrűzést Várpalota-Inotán kezdték, a legtöbb fészket Ősiben és Marcalgergelyiben keresték fel. A legtöbb fiókát egy berhidai gólyapár neveli, összesen öt utódról gondoskodnak.

Az óvodás gyerekek megsimogathatták a növendék gólyákat
Fotó: MME

A gyűrűzésre mindenhol sokan voltak kíváncsiak, több településen az óvodásokat is elvitték. Az érdeklődőknek lehetőségük volt a gyűrűzött fiókák megsimogatására is, és a helybeliek rendre beszámoltak a fészek lakóival kapcsolatos megfigyelésekről, a szakemberek pedig igyekeztek az érdeklődők kérdéseit megválaszolni. A legnehezebb feladatuk Devecserben akadt a szakembereknek, ahol harminc méter magas kazánkéményen raktak fészket a gólyák, ott az ajkai tűzoltók darujával emelkedett fel a gyűrűzést végző Széplaki Imre. A többi helyszínen az energiaszolgáltató biztosított darus kocsit az egyesületnek, fűzte hozzá Szelle Ernő.

Címkék#gólyák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!