Állatvilág

2016.08.17. 14:09

A halak is leéghetnek a napon?

Hőségben nagyon fontos, hogy az ember ne csak saját magára, de háziállataira is gondoljon - a kutyák, macskák, hörcsögök, nyulak stb. megóvására gyakran fel is hívják a figyelmünket.

De azt kevesen tudják, hogy a tűző napon a halak sincsenek biztonságban. Legalábbis azok, amelyek sekély vízben ragadtak, ott ugyanis le tudnak égni, különös tekintettel a kerti tavakban előszeretettel tartott koi pontyokra. Akár végzetes is lehet számukra, ha sokáig nem jutnak árnyékhoz, illetve, ha a nap-égés tüneteit sokáig nem kezelik rajtuk.

Sőt, olyan fajok is vannak, amelyek saját maguk gyártják a naptejet. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói fedezték fel még 2015-ben, hogy a szivárványos pisztráng, az amerikai aligátor, a közönséges levesteknős, de még a háztáji csirke szervezete is előállítja a gadusol nevű anyagot, ami kiváló UV-védelmet biztosít. A halak leégését nem egészen úgy kell elképzelni, mint az emberekét; nem kezdenek el hámlani utána, de a bőrük valóban megéghet.

Napégés esetén a testüket védő nyálkaréteg vékonyodik el, és mivel ez óvja meg a halakat a betegségektől és a fizikai sérülésektől, sérülékennyé válnak. Már ez is a pusztulásukhoz vezethet, de ha sokáig nem kapnak árnyékot, a sebek elüszkösödhetnek, ami önmagában vagy a vele érkező fertőzésekkel lehet végzetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!