Alsóörs

2016.03.01. 18:27

Az év földtani értéke

Alsóörs – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság mint a Bakony–Balaton UNESCO Geopark irányító szervezete 2013 óta minden évben Az év földtani értéke cím adományozásával hívja fel a figyelmet egy-egy, földtani szempontból kiemelkedően érdekes területre.

Kekk Sára

Idén Alsóörs nyerte a címet, ami nem meglepő, hiszen a település és környéke gazdag földtani értékekben: a félsivatagos környezetben, ősi folyók mentén nagyjából 260 millió éve lerakódott üledékekből képződött vörös homokkő alapvetően határozza meg a település- és tájképet. Számos szép épület, kerítés és támfal dicséri a kőbányászok, kőfaragók fáradságos munkáját, újabban pedig nyári alkotótáborok alapanyagául választják ezt a jól faragható kőzetet.

Tóth László a vöröskőből kirakott kerítése előtt áll Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt társaságában. A fogorvos a régi falurészben lakik, sok helyi építőanyagot használt a nádtetős ház építésekor
Fotó: Penovác Károly

A Balaton-felvidék legidősebb kőzetei is megtalálhatók a településen, amelyek a déli féltekén több mint 400 millió éve hullámzó tengerek, vulkánkitörések emlékeit hordozzák. Geológiai értelemben tehát Alsóörs a Balaton-felvidék „idősebb arcát” mutatja, de az itt élő közösség a jelek szerint gondos és büszke örököse ennek az ősi világnak. A cím kiosztásának másik alappillére pedig pont ez a példaértékű összefogás, amellyel nemcsak a földtani természetvédelem és a bemutatás valósult meg, hanem a környezeti nevelésre is nagy hangsúlyt fektetett a település. Többek között az önkormányzat támogatásával és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai segítségével 2015-ben a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület a Csere-hegyen található, mára elhanyagolt vöröskőbánya-tanséta megújítását kezdte el, idén tavaszra tervezik az információs táblák felújításának befejezését is.

A címmel együtt kötelezettségek is járnak, bár ezek inkább változatos programok, melyek színesítik a település életét. Így az idei évben a geopark szakemberei több különböző rendezvénnyel kívánják bemutatni, miért is érdemelte ki Alsóörs ezt a megtisztelő címet, többek között nemsokára Korbély Barnabás, a Bakony–Balaton Geopark csoportvezetője tart előadást Alsóörsön a geoparkról, illetve a környék földtani értékeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!