Baba

2009.03.31. 01:34

Az anyaság tétele

Sokszor leintik manapság a felnőtt gyermekek édesanyjukat, ha valamilyen gyermekápolással vagy gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésben segíteni szeretnének.

Dallos Zsuzsa

A nagymamák pedig vagy megsértődnek, mondván: bezzeg ők mindenféle ketyere nélkül fölnevelték a két-három gyereket, most pedig semmi sem jó, vagy eleve visszahúzódóak, fé-lénkek lesznek, akik nem merik elvállalni az unokát, hátha valamit elrontanak. Ezért is hallgattam örömmel a minap két hölgy beszélgetését az autóbuszon. 
 
A beteg gyereknek a legfontosabb, hogy az édesanyja mellette legyen  mondta az idősebb, s az ifjabb nem mondott ellent, mi több, bólogatott. A gyerekek megnyugszanak, ha melléjük fekszel  folytatta a nagymamakorú.  

A beteg babák nagyon igénylik a mama közelségét, biztosan megfigyelted, hogy a csecsemőt a szívdobogásod hangja is megnyugtatja. Ha dolgod van a konyhában, a kicsi babát vidd magaddal egy hordozóban, a nagyobbat költöztesd egy közeli díványra. Ha nagyon köhög a gyerek, ülj vele egy fotelba, amíg a bogyó elkezd hatni, takarózzatok be, és altasd el így.  
 
És énekelj és mesélj! Tudom, borzasztóan fárasztó, de biztosan hallottál már hasonló terápiákról. 
 
A fiatalabb még mindig nem tiltakozott, nem mondott ellent, nem szólt közbe, figyelmesen hallgatta az idősebbet. Értem én, hogy  a munkahelyeden nem nézik jó szemmel, ha otthon maradsz, de ne türelmetlenkedj, hagyj időt a gyógyulásra. Ne fedjük el a tüneteket erős gyógyszerekkel, mert az idő előtt közösségbe visszaengedett, legyengült kicsi ismét beteg lesz. 

Próbálj meg inkább segítséget kérni a családtól, valamelyik barátnődtől. Ha a gyerek beteg, de nem nagyon, és nincs ötleted, hogy milyen bogyót adj, inkább várj. Lehet, hogy másnapra egy jó alvás meggyógyítja. 
 
Az enyhe lázat ne csillapítsd rögtön, a lázas gyereket itasd minél gyakrabban! Egyszerre csak egy-két kávéskanállal, nehogy hányjon.  Nagyon jó ilyenkor a friss citromból vagy narancsból készült mézes limonádé, bár arra ügyelj, hogy egyéves kor alatt ne adj mézet a picinek!
 
Ha a kicsi szopik, szoptasd olyan gyakran, ahogy csak kívánja. Nem ezzel kényezteted el, bátran szoptasd félóránként is akár.
  
A fiatal sűrűn bólogatott, majd határozottan közölte: pont ennyi ez a tétel, ennyi elég lesz a vizsgabiztosnak. Kiderült, átképzésen vesznek részt, gyermekgondozók szeretnének lenni, kolléganőjét kérdezte ki a vizsga előtt...
 

A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!