Badacsonytomaj

2013.03.24. 11:46

Badacsonytomajon is emlékeztek '48 hőseire

Badacsonytomaj - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei megemlékezéseit a balatoni kisvárosban is átformálta a zord időjárás, így a szabadtéri helyszínek helyett a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskolában tartották az ünnepi műsort.

Szijártó János


Fotók: Szijártó János

Az általános iskolában az önkormányzat és kulturális intézménye  nevében az igazgató, Fodor József köszöntötte   az 1848-49-es forradalom és szabadság harc 165. évfordulóján   az ünneplőket. - 1848. március 15.  az a nap, amelyre minden magyar, határon innen és túl, büszke. Büszke is lehet, mert a márciusi ifjak példaértékű cselekedetet hajtottak végre, amikor  szembeszálltak az elnyomó hatalommal, és nem félve a megtorlástól a legkeményebb  fegyverrel, a tiszta szavak erejével indultak harcba.  Kokárda, Nemzeti dal, 12 pont, Táncsics Mihály, Pilvax kávéház, Petőfi Sándor, Jókai Mór,  Vasvári Pál, Landerer nyomdája, Nemzeti Múzeum, szabadság, márciusi ifjak, ezekről  a fogalmakká vált nevekről, kifejezésekről minden magyar embernek ugyanaz jut eszébe. A legnagyobb  ünnepünk, 1848. március 15. E napon egy maroknyi fiatal  elindított egy  lavinát, amely megváltoztatta a nemzet életét. Erőt adott és 165 éve minden tavaszon erőt ad,  hogy higgyünk magunkban, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra - fogalmazott Fodor József.

Orbán Péter  önkormányzati képviselő ünnepi beszédében szintén a  magyar történelem kiemelkedő jelentőségű eseményeire emlékeztetett.  -  E dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, azt hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve  latin helyett a magyar lett.  Amikor nemzetünk újra a fejlődés útját keresi, egy válságokkal, viszontagságokkal teli korban, erre a napra emlékezni különösen fontos. A  tisztaság az őszinteség elszakította a hatalom, a félelem és az elnyomás láncait és bizonyítékot kaptunk arra, hogy ha igazán akarjuk, félre lehet állítani a zsarnokot, hogy az igazán tiszta ügyek tisztán győzhetnek  - hangsúlyozta a képviselő.

A beszédek után az iskola ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A műsorben  Giczi Vivien, Béres Kitti, Borda Veronika, Borda Fanni, Kerepesi Diána, Kiss Balázs, Illés Bálint, Tobak Dominik, Kiss Laura, Jagasits Gvendolin és  Fülöp Nóra  szerepelt.  Sterk-Rajzó Luca szólót énekelt. A gyerekeket  Bolfné Tóth Melinda és Rákos Eszter készítette fel, a dalokat Krisztin N. Lászlóné tanította be. Az ünnepi műsorban Nagy László és Meilinger István verbunkot táncolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!