Badacsonytomaj

2013.03.04. 06:18

Nagyobb lett a mozgástér Tomajon

Kedvezően alakul Badacsonytomaj gazdálkodása idén a kormány adósságátvállalása folytán. Erről Krisztin N. László polgármester tájékoztatta a Naplót a városházán.

Szijártó János

Arról már korábban olvashattak a Naplóban, hogy az ötezer lakos alatti és fölötti települések esetében is megtörtént az adósságkonszolidáció. Badacsonytomaj adósságterhének alapjául a 2008-ban felvett ötszázmilliós kötvénykibocsátás és 75 millió forintnyi folyószámlahitel szolgált.

A kormány az adósság átvállalásával ezt a nehéz terhet megszüntette, így Badacsonytomaj az idei évtől némileg nagyobb mozgásteret kap. Amint megtudtuk, a város elfogadott költségvetése 339 millió forint kiadási és bevételi főösszeggel számol. Az idei évben beruházásra 13,5 millió forintot, felújításra 7,5 milliót terveztek, az általános tartalék tízmillió, a fejlesztési tartalék 30 millió forint. Krisztin N. László polgármester kiemelte, bízik abban, hogy az önkormányzat fejlesztési céljaihoz megfelelő támogatottság is társul majd. Nagyon fontos feladat lenne Badacsonyörsön a strandhoz és vízparthoz jutás lehetőségének mielőbbi megteremtése, illetve a településen található egykori kempingek újbóli üzemeltetése.

 


Az új polgármesteri hivatal és a megújított tájház Badacsonytomaj központjának jellegzetessége. További fejlesztéseket is terveznek (Fotó: Szijártó János)

A templom előtti tér és a Fő utca rekonstrukciója is egyre sürgetőbbé válik, csakúgy, mint az Egry József Művelődési Ház felújítása, valamint az itteni kulturális, művészeti és szabadidőközpont kialakítása. Lényeges szempont még, hogy Badacsonyban mielőbb megújulhasson az alsó bazársor, de itt közösségi tér létrehozása és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységek kialakítása is szükséges lenne. A kiemelt célok között szerepel még a Szénégető-dűlőben való szabadidőcentrum létesítése, továbbá egy vízparti sétány kialakítása. – A feladatokhoz a képviselő-testület pályázati forrásokat keres. Természetesen ezt nem jelenti azt, hogy más pályázatokon a város nem kíván indulni, de azokat majd esetenként mérlegeli – tette hozzá a polgármester.

 

 

 

A templom előtti tér és a Fő utca rekonstrukciójának terveiben sétálóutca kialakítása is szerepel. A tervezés során azonban számos tényezőt is figyelembe kell venni, a parkolóhelyeket, a szobrot, a járdákat és a burkolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!