Badacsonytomaj

2016.06.06. 20:40

A kéknyelű ünnepe - Megszentelték a Badacsonyra jellemző fajtát

Badacsonytomaj - Megáldották a virágzás előtt álló kéknyelű szőlőfajtát a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben.

Marton Attila

A kéknyelű virágzását a kutatóintézetben ezúttal is szakmai rendezvénnyel köszöntötték, valamint új tagokat avatott a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend. Az ünnepségen az ország különböző részeiből több mint tíz borlovagrend tagja érkezett. A rendezvény fővédnöke, Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében arról beszélt, a megye büszke lehet négy történelmi borvidékére, a szőlő- és borágazat nemzetgazdasági jelentőségű hazánkban. Földi István esperes Isten áldását kérte a termésre és a gazdákra. Májer János intézetigazgató bevezetőjében megjegyezte, előfordult olyan év, hogy június elejére már elvirágzott a kéknyelű, idén éppen virágzás előtt áll ezekben a napokban.

Májer János intézetigazgató, Takács Szabolcs kormánymegbízott és Földi István esperes
Fotó: Penovác Károly

A hagyományokhoz híven új tagokat avatott a badacsonyi borlovagrend, így Minya Mihályt, Mojzes Pétert, Szabó Istvánt és Takács Szabolcsot vették fel a rendbe.

Az egyházi áldás és a borlovagrendi avatás előtt Mi-nya Mihály dandártábornok, a NAV központi irányítás jövedéki főosztály főosztályvezetője a borágazatot érintő jövedéki szabályozás várható változásairól, míg Kállay Miklós professor emeritus, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke a borok pozitív élettani hatásairól beszélt előadásában.

Az ünnepségen kihirdették a badacsonyi kéknyelűknek kiírt borverseny eredményét. A megmérettetésre a korábbiaknál több, összesen negyvenhárom mintát neveztek a termelők. A bírálók végül tizenhárom aranyérmet osztottak ki, a megmérettetésre főként tavalyi és tavalyelőtti tételeket neveztek, de akadt 2009-es bor is a mezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!