Bakonyszentlászló

2016.08.27. 14:26

Az összetartás a legfontosabb - A III. Gubicza találkozót tartották meg

A legfontosabb az összetartás, összefogás egymás segítése a családban – vallja Gubicza Ilona, a Gubicza találkozók szervezője, aki családja tizenegy generációjának adatait, történeteit dolgozta fel.

Kutasi Zsófia

Gubicza Ilona tizenhat   éve  foglalkozik   a  Gubicza,  a Soós,  valamint a Leitold családok kutatásával,   számos előadást tartott a témában, melyről írásai és egy könyve jelent meg. - A családtörténeti kutatást tizenöt éve kezdtem el. Anyai ágon unokatestvérem, Horváth István 1998-ban szervezett először Soós családi találkozót Bakonyszentlászlón. Ekkor gondolkodtam azon, hogy vajon honnan származunk, kik az őseink? – vall a kezdetekről Gubicza Ilona.

Sebestyén Vince polgármester Fotó: Módos Csaba

Elmondta, nyugdíjba vonulása után 2000-től kezdett foglalkozni a családfa feltérképezésével, ezidáig tizenegy generáció adatait, történeteit dolgozta fel. A kezdetekben még élő idősebb rokonokkal beszélgetett, majd síremlékek alapján fogott bele a levéltári kutatásba. Sok segítséget kapott családtagoktól és szakemberektől is. Családkutatása   kapcsán   az  eredmények  visszacsatolásának  egyikmódja   az  1998  óta, öt évente megrendezésre kerülő  családi  találkozó.

Gubicza Ilona, a Gubicza találkozók szervezője Fotó: Módos Csaba

A III. Gubicza találkozóra   Bakonyszentlászlóra  az  ország  minden részéről  érkeztek  az  olaszfalui közös  gyökérrel  rendelkező  Gubicza rokonok. Veszprém   megyéből   Veszprémből,  Várpalotáról,  Balatonfüredről, Olaszfaluból valamint Zircről jöttek legtöbben. Több mint százan jöttek össze a rokonok, akik ilyenkor az egész napot együtt töltik. Nagy öröm a rokonoknak a találkozó, amelyen felelevenítik az egykori történeteket is.

Balogh Pál Fotó: Módos Csaba

- A találkozó lélekben gazdagítja az embert. A régiek a példaképeink lehetnek, mert rendkívüli emberek, családapák, családanyák voltak, össze tudták fogni a családot és szeretetben éltek. Ezt a szeretetet kapjuk és adjuk át mi is egymásnak és a következő generációknak - mondta Balogh Pál a találkozón.

Nagy öröm a rokonoknak a találkozó minden alkalommal, ilyenkor felelevenítik az egykori családi történeteket is Fotó: Módos Csaba


Horváthné Karvas Zsuzsanna elmondta, ükapja, Gubicza Antal állíttatta fel a bakonyszentlászlói keresztet, örül neki, hogy az egykor romos kereszt mára adományokból megújult. A találkozókon nagyon örülnek, hogy láthatják egymást, beszélgethetnek, a délutáni kötetlen beszélgetések mindig nagyon hangulatosak és emlékezetesek.

Horváthné Karvas Zsuzsanna Fotó: Módos Csaba


Gubicza Ferenc örömét fejezte ki, hogy Gubicza Ilona harmadik alkalommal is megszervezte a találkozót:- Nagyon fontos, hogy a családban az összetartozás, mint érték megmaradjon és tovább éljen. A fiatalok számára is fontos átadni ezt, ebben segítséget jelenthet a család történetét feldolgozó könyv is - mondta.

Gubicza Ferenc Fotó: Módos Csaba

- Példaértékűnek tartom ezt a találkozó, nagy öröm, hogy ötévente ilyen sokan összejönnek, vannak bakonyszentlászlói családtagok, él a rendezvény, melynek településünk helyet adhat – nyilatkozta Sebestyén Vince polgármester, aki köszöntötte a találkozó résztvevőit.Az idei    összejövetel   különlegessége volt,  hogy  a  szentmisét   a 2014 ben  Rómában    pappá    szentelt   Szabó-Molnár   Bálint   atya, - aki    a   bakonyszentlászlói      Gubicza     Ágnes     (1883-1965) leszármazottja - celebrálta.

Gubicza Ilona a    találkozón  újabb  családokat mutatott be és beszámolt a legutóbbi kutatási eredményeiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!