Balatonakali

2014.07.15. 15:20

Új galériát avattak

Balatonakali - Új létesítménnyel, egy kulturális kiszolgáló épülettel és kiállítóteremmel gazdagodott a község a napokban.

Győrffy Árpád

Az önkormányzati tulajdonba került egykori horgásztanyát újították fel és alakítottak át kulturális célokra. Mint az épület avatásakor Koncz Imre polgármester elmondta, a felújítás költségeinek nagyobbik felét, mintegy ötmillió forintot az önkormányzat biztosította. Közel ekkora volt az a támogatás is, amit a Balatonakali Támogatási Közalapítvány nyert a munkához a vidékfejlesztési alapokból. Nagyon jelentős volt annak a társadalmi munkának is az értéke, amivel a falu lakói közül többen is hozzájárultak a megvalósításhoz a kertépítésnél, szerelési, gépészeti munkáknál. Az épület egyik részében egy korszerűen felszerelt galériát hoztak létre, kialakítottak egy részben akadálymentesített vízesblokkot, amit mozgássérültek is használni tudnak. Az épületben helyet kapott egy a mai igényeket kielégítő öltözőegység, amivel a szomszédos szabadtéri színpad fellépőinek teremtettek megfelelő lehetőséget a munkához.

Az épület felavatásával összekapcsolva nyitották meg Zoltai Attila kiállítását. A Hódmezővásárhelyen élő festőművész, dzsesszzenész nem csak lakóhelyével, képeivel is kötődik az egykori Vásárhelyi Iskolához tartozó elődök realista stílusához.

Zoltai Attila (balról) és Blaho Attila az egyedi hangulatú képek előtt (Fotó: Győrffy Árpád)

A kiállítást megnyitó Fenyvesi Féix Lajos költő, író szerint Zoltai kötődése más, mint az őt megelőző utódoké. Amíg azok a fő vonalakban követték a mesterek munkáit, inkább csak kis mértékben tették hozzá a maguk jegyeit, Zoltai az alapokat megtartotta, de az eltérő témaválasztásával teljesen más utat jár. Ő már nem a pusztuló tanyákat, az elgyötört parasztembereket örökíti, hanem a természet egy-egy apró részletét és a hétköznapi tárgyakat kelti életre vásznain, sokszor hiperrealista stílusban készült csendéleteivel.

Zoltai Attila a festés mellett szobrászkodik, művészettörténetet tanít, képzőművészeti szakkört vezet és gitározik. A kiállítás megnyitóján is maga a művész adott egy rövid koncertet a szintén dzesszzenész, billentyűs Blaho Attila társaságában.

A kiállítás augusztus 23-ig, minden nap 7-21 óráig tekinthető meg az új galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!