Balatonakali

2016.08.07. 16:40

Elillant évek szőlőhegyén

Balatonakali - A településen mindig is büszkék voltak hagyományaikra, vendégszeretetükre, csodás mandulájukra és kiváló boraikra.

Kekk Sára

Most, hála a helyi lakosoknak, az utóbbinak tiszteletére készült egy hiteles, mindent bemutató tárlat. Helyi bortörténeti értékeket és a megfakult képeken és okiratokon visszaköszönő csodás emlékeket bemutató kiállítás, amelyhez a szőlővel-borral kapcsolatos tárgyakat-eszközöket az akali lakosok, Balatonakalit szerető üdülőtulajdonosok gyűjtötték össze.

A kiállított eszközökkel még a mostani borászok is dolgoztak
Fotó: Kekk Sára

Varga György kertészmérnök megnyitóbeszédében Fekete István Vasárnap délután című novelláskötetéből idézett, amely azt a hangulatot tárta a hallgatóság elé, amikor a gazda kimegy a szőlőhegyre, a pincébe, és belefeledkezik a munkájába. - Ez a hangulat jelenik meg a kiállításon is. Mi is dolgoztunk még ilyen eszközökkel, mikor elkezdtünk borászkodni a hetvenes évek második felében, valamint rengeteg helyi emlék, oklevél látható ezen a tárlaton. Ha ezeket a tárgyakat összerakjuk, elnézegetjük, elgondolkodunk, akkor olyan, mintha életre kelnének velük együtt azok is, akik hajdan használták őket - mondta a kertészmérnök megnyitóbeszédében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!