Balatonakali

2016.09.06. 19:50

Egy gombóc fagyiért futottak

Balatonszőlős - A Szőlőskör a sport és a kultúra között kapocs, amelyre minden évben egyre több a jelentkező.

Kekk Sára

Mondhatjuk, hogy a maga nemében egyedülálló, a környezetnek köszönhetően különleges és sok embert megmozgató fesztivál. Bár az elején még alig ötvenen neveztek erre a versenyre, mára már több mint százötven nevezővel indult el ez a versenysportot, szabadidősportot és a kultúra sok-sok válfaját összekapcsoló rendezvény. Öt versenyszám közül választhattak idén a nevezők: Hammer 50k ultra, CEP maraton, Decathlon félmaraton, 2x25k párosváltó, 5x10k csapatváltó. Az ultra, maraton és félmaraton futóverseny a Balaton-felvidék csodálatos tájain, így Pécsely, Vászoly, Balatonakali, Balatonudvari, Aszófő, Tihany és természetesen Balatonszőlős csodás, olykor emelkedőkkel tarkított területein vezetett keresztül. A szervezők egyik nem titkolt célja, hogy a verseny folyamán olyan települések kerüljenek a középpontba, melyek, bár Balaton-partiak vagy Balaton közeliek, mégis kevésbé ismertek. A résztvevők így nemcsak a lenyűgöző tájban gyönyörködhetnek, a környék kulturális és gasztronómiai gazdagságát ismerhetik meg, hanem megtapasztalhatják a helyiek lelkesedését, az eseményt még élvezetesebbé tévő segítőkészségét.

A gyerekek idén másodszor próbálhatták ki magukat a futóversenyen, a mintegy négyszáz méteres távot mindannyian teljesítették
Fotó: Pesthy Márton

A Szőlőskör idei választékában emellett két váltószám is szerepelt, a 2x25 kilométeres páros verseny, valamint az ötfős csapatváltó. Mindkét szám pályája megegyezett a Hammer 50k ultra útvonalával. Ráadásul a gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők. Miután elrajtolt az ultra, maraton, félmaraton és váltók mezőnye, kezdetét vette az igazi verseny. Délelőtt 11 órakor a gyerekek állhattak rajthoz, hogy teljesítsék a mintegy 400 méteres távot. A célban a befutóérem mellé egy-egy gombóc balatonszőlősi kézműves fagyi is járt a legifjabb sportolóknak. A nap folyamán további programok szórakoztatták a gyerekeket, így például délután egy órától pónilovaglással, fajátékokkal, célba lövéssel is kísérletezhettek a kisebbek, illetve a színpadnál interaktív gyerekműsorral várták a szervezők az ifjú futókat.

Különleges fantázianevű csapatok

A 21 kilométeres szakaszon, a férfi U-35-ös csoportban Füszfás Levente, a 35-50 évesek között Rudolf Tamás, az 50 felettiek között pedig Szűcs Ervin lett az első helyezett. A hölgyeknél ugyanezen a távon Németh Magdolna, Ónadi Zsuzsanna nyert. Az 50 kilométeres távon Hegyháti Máté, Peyer Zoltán, Hefter József, Vágó Boglárka, Turós Izabella, míg 42 kilométeren Lauscher Bence, Peter Bursey, Anton Reiter, Sáringer-Kovács Szilvia, Széchenyi Ildikó vezette a mezőnyt. A 25-ös váltóban a Jó ötletnek tűnt, a CsibeFUTam és Ildikó & Balázs, míg az ötször tízes váltóban a Hol a fröccsöm? elnevezésű csapat nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!