Balatonalmádi

2012.04.03. 06:58

Alakulóban az egységes Balatoni Horgász Szövetség

Balatonalmádi - A hatékonyabb érdekvédelem érdekében egységes Balatoni Horgász Szövetség létrehozására van szükség a jelenlegi elaprózott, megyénként tagolt horgászszervezeti struktúra helyett – hangzott el vasárnap azon a balatonalmádi tanácskozáson, ahol résztvevők letették voksukat a mintegy 9 ezer balatoni horgász képviseletét ellátó, összbalatoni horgászszervezet még az idei évben történő létrehozása mellett.

Tremmer Tamás

A kezdeményezést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. is támogatja, többek között azért, mert egy egységes szervezet nagyobb szerepet tudna vállalni a balatoni horgászturizmus fejlesztésében.

Balatoni Horgász Szövetség néven új szervezet létrehozásán dolgoznak a tó körüli horgászegyesületek. Huszonöt szervezet 34 vezetője a hétvégén Balatonalmádiban gyűlt össze, hogy megvitassák a balatoni horgászat, a balatoni horgász-érdekvédelem és érdekképviselet helyzetét és jövőjét.
A Bakony-Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) és a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) közös kezdeményezésére létrejött tanácskozás központi gondolata az volt, hogy a Balaton és a balatoni horgászok megérdemelnek egy egységes, önálló és erős horgászszövetséget.

Az összejövetelen Kontics Ferenc, a BHSZ elnöke arról beszélt, hogy hosszabb előkészítő munka eredményeként sikerült összehozni a horgászegyesületek vezetőit. Dr. Táncsics Aladár, a BBHSZ elnöke kiemelte: a balatoni horgászatnak új civil szövetségre van szüksége, amely a megyehatároktól, a jelenlegi eltérő szervezeti tagolódásoktól független, a Balatonra, mint méretében és jelentőségében kiemelt horgászvízre alapoz. Megítélése szerint – melyet a hozzászólók a vita során megerősítettek – megérett a helyzet a lépésváltásra azért is, mert a balatoni horgászattal kapcsolatos idült problémákat egységesen kellene kezelni.
A tanácskozáson – melyen ott volt Bóka István országgyűlési képviselő, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Igazgatója, Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója –mindenki alátámasztotta azt, hogy a megoldandó feladatok száma jelentős, és a megoldást egy egységes szövetség hatékonyan tudná segíteni.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHnp Zrt.) vezérigazgatója a rendezvényen reményét fejezte ki, hogy valóban létrejön egy erős szövetség, amely a horgászokat hozzájuttathatja ahhoz az előnyhöz, hogy a Balatonnal kapcsolatosan valódi érdekvédelmük lehessen. Az egységes szervezet a BHnp Zrt. munkáját is megkönnyítené különösen a kommunikáció tekintetében. Míg a társaságnak jelenleg horgászati kérdésekben számos egyesülettel kell egyeztetnie, (ha valaki kimarad, elveszhet az információ) addig egyetlen szervezettel hatékonyabban lehetne együttműködni. A horgászokkal közös munka emellett kikötők létesítésére, vagy a parthasználati joggal kapcsolatos kérdésekre is kiterjed, amelyek terén egy egységes szervezet többet tud tenni, mint a jelenlegi szétszórt egyesületi struktúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!