Balatonalmádi

2014.04.22. 14:25

Soha többé háborút!

Monoszló - A község első és második világháborús katonahőseinek avattak emlékművet a múlt hét végén.

Győrffy Árpád

Régi adóssága a településnek az emlékmű felállítása, különleges apropója az avatásnak, hogy száz éve tört ki az első világháború, mondta a vendégeket, a helyi lakosokat és elszármazottakat köszöntő Simon György polgármester. Külön is köszönetet mondott a Kerkápoly családnak, melynek tagjai adományozták az emlékmű fő részét alkotó első világháborús katonát ábrázoló szobrot, Máhr Ferenc alkotását. A többi költséget a falu lakói és az elszármazott rokonok adták össze. A két világháborúba bevonultatott monoszlói fiatalok sorsát és a háborúk történetét Kerkápoly Piroska idézte fel az egykori katonák és családtagjaik levelei alapján. Az első világháborúból tízen nem tértek vissza, a második világháború mementójaként tizennégy név szerepel az emlékmű tábláján, köztük Piroska néni bátyjáé, az éppen hetven éve elhunyt Kerkápoly Zoltáné is.

A világháborús emlékművet Kontrát Károly és Kerkápoly Piroska leleplezte le Monoszlón (Fotó: Győrffy Árpád)



Piroska néni azt kérte, hirdesse ez az emlékmű, hogy soha többé ne kelljen senkinek a háború borzalmait megtapasztalni, elesett szeretteit siratni. A Magyar Honvédség nevében Zentai László ezredes, a veszprémi radarezred parancsnoka mondott köszönetet a falu lakóinak az emlékállításért, dr. Kontrát Károly, a térség megválasztott országgyűlési képviselője arról szólt, mennyire fontos, hogy egy közösség folyamatosan emlékezzen a hőseire. Az emlékművet a Kontrát Károly Kerkápoly Piroskával leplezte le, majd Kótai Róbert főhadnagy, katolikus és Szabó György alezredes, református tábori lelkész megáldotta azt. Az ünnepségen helyi fiatalok mondtak verseket és a Veszprémi Légierő Zenekar működött közre Katona János karmester vezénylésével.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!