Balatonfüred

2013.06.25. 15:20

Keresik a legjobb gitárosokat

A korábbihoz hasonlóan nagy pezsgést hozott Balatonfüredre a szombat óta tartó nemzetközi gitárfesztivál.

Győrffy Árpád

A hűvös, esős idő nem kedvez igazán a szabadtéri bemutatóknak, de az első alkalommal megrendezett Országos Klasszikus Gitár Tehetségkutató verseny gitárokat cipelő résztvevői jelzik, hogy nagy dolgok zajlanak a Ferencsik János Zeneiskolában.

Magyarországon még nem volt ilyen verseny, ami a 10 éves korosztálytól a főiskola, zeneakadémia végéig, a 24 éves korúakig egyszerre lehetőséget ad mindenkinek a megmérettetésre - mondta a fesztivál és a verseny főszervezője, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész. Az sem kell, hogy a jelentkező iskolában tanuljon, egyedüli feltétel, hogy klasszikus gitáron klasszikus darabokat játsszon.

A fesztivál hagyományos mesterkurzusán éppen Pavlovits Dávid (jobbról) szegedi zenetanár oktatja Pusztai Gábort és társait (Fotó: Győrffy Árpád)

A versenyre 88 fiatal jelentkezett, közülük 77 gitáros, a többiek a kamaracsoportokban játszanak más hangszeren. Az ország minden részéből jöttek. Van közöttük egy nálunk tanuló mexikói fiú is. A nyilvános bemutatkozások korcsoportonként zajlanak a zeneiskolában a neves zenészekből, tanárokból álló zsűri előtt.

Mint Eötvös József elmondta, a hatalmas érdeklődés miatt már most arra gondolnak, hogy jövőre is meg kell rendezni a versenyt, sőt szeretnék azt nemzetközivé tenni.

A gitárosok küzdelme a legidősebbek hangversenyszerűen megrendezett döntőjével zárul csütörtökön este az Anna Grand Hotel báltermében. Ezt követően adják át a díjakat, majd az egyes korcsoportok legjobbjai gálaműsorban lépnek fel.

 

A fesztivál részeként az idén is mesterkurzus zajlik nemzetközi tanári gárdával. Délutánonként a szabadtéri színpadon adnak műsort a fesztivál résztvevői - amikor az idő engedi. Esténként pedig az Anna Grand Hotelben rendeznek koncerteket a belorusz Jan Skryhan és Katsia Prakopchyk, a magyar Seres Borbála, a brazil Celso Machado és a Poetrio Brasilis együttes fellépésével. A fesztivált a spanyol Gitanerias flamenco estje zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!