Balatonfüred

2013.06.28. 12:55

Kimagasló színvonalú gitárverseny Balatonfüreden

A szakemberek és a hallgatóság szerint is rendkívül színvonalas volt a nemzetközi gitárfesztivál keretében első alkalommal megrendezett Országos Klasszikus Gitár Tehetségkutató verseny.

Győrffy Árpád

A zsűri nehéz dolgát jól érzékeltette, hogy az eredetileg csütörtökön este 9 órára tervezett eredményhirdetés csak este fél tizenegykor kezdődött el. Az Anna Grand Hotel báltermét a késői időpont ellenére is megtöltötték a versenyzők, hozzátartozóik és más, a klasszikus gitárzene iránt érdeklődők.

A hallgatóságot köszöntő dr. Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a program főszervezője először a német, görög, brazil és magyar gitárművészekből, zeneakadémiai, főiskolai tanárokból álló zsűrit mutatta be. Megyénkből Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész dolgozott az egyik bizottságban.

A zsűri elnökök beszámolói szerint rendkívül magas színvonalú produkciók születtek a 14 év alattiak és a 18 év felettiek versenyében. Ugyanakkor nem igazán voltak elégedettek a zeneművészeti középiskolákban tanuló 14-18 éves korosztály teljesítményével. Ez abban is kifejezésre jutott, hogy ebben a korcsoportban nem is hirdettek első helyezettet. A felnőttek versenyét a szegedi Cserenyecz Dóra nyerte meg. A legjobbakkal jövőre fellépőként találkozhatunk a füredi nemzetközi gitárfesztiválon.

A négy korcsoport és a kamara együttesek legjobbjai az eredményhirdetés után (Fotó: Gáspár Gábor)

A szervezői információk és saját tapasztalataink szerint Veszprém megyei versenyző egyedül a füredi Bánó Bendegúz volt, aki oklevelet és ajándékot kapott. A díjátadón és gálán nem tapasztaltunk nagy helyi érdeklődést. A város részéről senki sem köszöntötte a győzteseket, különdíjat is csak a Balatoni Hajózási Zrt. ajánlott fel a térségből. Eötvös József jövőre a mostaninál is nagyobb szabású füredi gitárversenyt tervez.

Frissítés: Pénteken este sikerült a szervezőktől megtudnunk, hogy volt még egy Veszprém megyei versenyző, az almádi Szalai Lotti, aki Pál Szilveszterrel és Ékes Ágostonnal megosztva elnyerte a 2. korcsoport versenyében az első helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!