Balatonfüred

2014.02.12. 17:35

A létezés határai

Balatonfüred - A teremtésről, az emberi élet céljáról, értelméről hallhattak előadást Toldi Évától a Balatonfüredi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai és más érdeklődők a napokban.

Győrffy Árpád

A megjelenteket köszöntő Schindele György elnök keresztény újságíróként mutatta be A Föld: A Végtelenség kertje című vetített képes oratórium előadóját. A bevezetőt mondó Petrőcz Lászlóné Toldi Éva 2006-ban megjelent Isten tenyerében című könyvéhez írt ajánló felolvasásával előlegezte meg, miről is szól majd az előadás.

Toldi Éva (jobbról) előadásához Petrőcz Lászlóné mondott bevezetőt (Fotó: Győrffy Árpád)

Mint Toldi Éva elmondta, összeállításával olyan alapvető kérdésekre próbál válaszokat keresni, mint honnan való a világ, honnan a természet örök megújulása, honnan van a szépség és a harmónia, akarta-e valaki, hogy élet legyen a földön, vagy az élővilág, az ember csak a véletlenek összjátékából keletkezett, ha Isten teremtette a világot, mi célja volt vele, honnan jövünk, hová megyünk, mi végre születtünk, mi végre volt a teremtés, mi dolgunk a földön. Költők gondolatait segítségül híva igazán csak a válaszok keresésére törekszik, mert a kérdések megválaszolása túlmegy a lehetőségein, hisz ezek a kérdések már a titkok határait feszegetik. Ezért is segíthetnek a költők, a zeneszerzők és más művészek, mert ők a véges valóságon túlmutató válaszokat tudnak adni a végtelen felé vezette fel az összeállítást. Bár mint jelezte: igazából, mi csak sejthetünk, találgathattuk hittel, hogy hogyan keletkezett, honnan van ez a világ, mert az igazi választ, a világ teremtője tudná megadni - mutatta be egy idézettel a tudás határait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!