Balatonfüred

2014.07.17. 13:03

Egy csöppnyi Balaton

Balatonfüred - Néhány napi működés után is látható, hogy egy újabb népszerű látványossággal gazdagodott a város, mondta Bóka István a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai központ hivatalos felavatásán csütörtökön.

Győrffy Árpád

Az egyik balatoni halról Bodorkának elkeresztelt bemutatóhely 450 millió forintos uniós támogatásból épült. A beruházás része volt a Széchenyi sétány 283 méteres és az Aranyhíd sétány 315 méteres szakaszának felújítása is.

Mint a polgármester elmondta, a támogatás intenzitása formailag száz százalékos volt, de néhány elemmel 60 millió forintos saját forrásból kellett bővíteni a létesítményeket az optimális megvalósítás érdekében.



A Tagore sétány mellett álló Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont egy tájba illő, teraszos épületben alakították ki. Az épület a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézi. A nyugati oldalán kávéházi terasz és játszótér is kapcsolódik hozzá. A 460 négyzetméter alapterületű épületben egy komplex környezetismereti bemutatóhelyet alakítottak ki 17 akváriummal. Az akváriumok mellett elhelyezett elektronikus pontok részletes leírást adnak a bennük látható 36 féle balatoni halról. Két tengervizes akváriumban 15 fajta tengeri hal kap helyet Füred horvátországi testvérvárosából, Opatijából. 

Az épület közepén kapott helyett egy előadóterem, ahol vetítéseket, előadásokat lehet majd tartani a látogató csoportoknak. Ugyancsak az épület közepén egy kültéri medencét is kialakítottak.

Bóka István, Kontrát Károly, Somogyi László és Szabó Judit a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont felavatásánál (Fotó: Stiger Ádám)


Bóka István elmondta, hogy a fejlesztést további pályázatból vagy önerőből folytatni szeretnék, hogy még komplexebb módon bemutathassák a balatoni régió élővilágát. 

Mint korábban írtuk, az épület teljes kivitelezését, beüzemelését az önkormányzati tulajdonú Gótika Kft. végezte. A látogatórész üzemeltetője pedig az önkormányzat kommunális vállalkozása, a Probio Zrt. lett. 

Az akváriumok szakmai kivitelezője Kóródy Olivér volt, aki korábban részt vett Poroszlón a Tisza-tavi ökocentrum létrehozásában is. Egy csöppnyi Balatont akartak létrehozni, hogy az érdeklődők egy helyen láthassák a legfontosabb dolgokat. A 36 halfaj nem kizárólag a 600 négyzetkilométeres vízfelületű Balatonban, hanem a körülbelül tízszer akkora vízgyűjtőjén, illetve az azon található több mint ötven vízfolyásból származnak. Így vannak olyan halak, amik a gyorsabb áramlásokat kedvelik, de a többségük ismerős lesz a balatoni horgászoknak - mondta a szakember. 

A létesítmény elkészültét köszöntötte Kontrát Károly belügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy vélte, hogy nem csak Balatonfüred, vagy az északi part, hanem az egész Balaton vonzó attrakciója valósult meg a Tagore sétányon. 

A köszöntők után Bóka István, Kontrát Károly, Somogyi László a Probio vezérigazgatója és Szabó Judit, a létesítmény vezetője egy nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is felavatták a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!