Balatonfüred

2014.11.15. 10:52

Sudoku logikai játék összehozza a családot

Balatonfüred - Szülők gyerekeikkel, nagymamák unokáikkal logikáztak együtt a városi könyvtárban. Nagy közös sudoku versenyt hirdettek a füredieknek.

Prevics Éva

Kisiskolás és nyugdíjas egyaránt megmérette magát Füreden a városi sudoku bajnokságon. Volt, aki családjával érkezett, más egyedül jött és csatlakozott a már meglévő asztaltársaságokhoz. A logikai játék minden korosztályt elvarászol- mondta a Naplónak a verseny szervezője Sótonyi Sándor, aki maga is többféle sudoku táblás játék kitalálója.

A sudoku lényege, hogy  egy 9 x 9 négyzetből álló nagy táblán kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő.  A sudokunak több változata létezik. Van, hogy nem számokkal ,hanem színekkel játsszák, vannak könnyebb és nehezebb táblák. Már a bölcsődéseknek is léteznek sudoku rejtvények. A logikai játékkal fejleszthető a gyerek matematikai érzéke, kiválóan lehet vele színeket, számokat és nyelvet is tanítani. Emellett a sakk előszobája is egyben - tette hozzá a szervező.

A sudoku fejleszti a gyerekek logikai érzékét . A képen Horváth Patrik. Fotó: Prevics Éva

A játékot a hetvenes években fejlesztette ki az amerikai Howard Garns, de igazán Japánban lett népszerű. A nyolcvanas években több száz japán változat született a játékból. Európában elég későn, mindössze tíz éve jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!