könyvbemutató

2017.12.17. 12:00

Milyen volt Balatonfüred a római korban?

A római kori temetők és sírok leletanyagán keresztül a római kor Füredének életébe is bepillantást nyer az az olvasó, aki kézbe veszi a Balatonfüred Városért Közalapítvány legújabb kiadványát.

Sági Ági

Hári Lenke, Molnár Judit, Szelényi Károly és beszél Palágyi Sylvia Fotó: Sági Ági

Palágyi Sylvia Balatonfüred római kori temetői és sírjai című könyvét kedd este mutatták be a Kisfaludy Galériában.

Hári Lenke alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nemcsak küllemében szép, de beltartalmában is magas színvonalú munka született.

- A könyvet lapozgatva büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a római korban élők is mennyire szerették ezt a tájat, mennyire jól érezték itt magukat – hangzott el a köszöntőben.

Hári Lenke, Molnár Judit, Szelényi Károly és beszél Palágyi Sylvia Fotó: Sági Ági

Molnár Judit, a közalapítvány kuratóriumának elnöke méltatta a szerzőt, aki már az alapítvány első, még 1999-ben megjelent kötetének is egyik írója volt. A most megjelent kötet fényképeit, a leletanyag tárgyfotóit Szelényi Károly fotóművész készítette.

- A kötettel az volt a célunk, hogy a város római kori történetét is közelebb hozzuk. Folytatásban is gondolkodunk, áprilisban a Vaszary Galériában mutatjuk majd be a könyv alapjául szolgáló leletanyagot, és ebben a tárgyban tudományos konferenciát is szervezünk. A könyv ráirányította a figyelmet a római kori téglaégető kemencére, ami a városi értéktár után már a megyei értéktárba is bekerült – tette hozzá Molnár Judit.

Palágyi Sylvia régész, a kötet szerzője elmondta, hogy a római kori leletek gyűjtése és nyilvántartásba vétele már korábban megtörtént, részletes feldolgozásuk azonban eddig elmaradt. Bár Füred valószínűleg gazdag volt a római kori leletekben, a rengeteg építkezés ellenére kevés leletet jelentettek be. Ennek ellenére a kutatók abban reménykednek, hogy még vannak olyan területek, amelyek feltárásával információhoz lehet jutni Balatonfüred történetéről.

A könyvbemutatón adták át a Közalapítvány Kulturális Nagykövete címet is, amelyet a kuratórium Takács Miklós helytörténeti kutatónak ítélt Balatonfüred múltja és jelen értékeinek bemutatását tartalmazó könyvsorozatban több könyv kéziratának elkészítéséért, valamint a város kulturális életét segítő tevékenységéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!