Balatonfűzfő

2015.03.17. 19:45

Megállt az idő Balatonfűzfőn? - Össztűz a városvezetésre

Itt nincs helyem, széllel szemben nem érdemes menni, nem lehet dolgozni – érvelt képviselői lemondása okairól Szanyi Szilvia hétfőn, a Közösségi Ház teltházas színháztermében.

Kovács Erika

– Itt a letett munkának nincs értéke, azokat az embereket, akik szívüket, lelküket beleteszik a munkájukba, megalázzák, földbe tapossák - hangsúlyozta Szanyi Szilvia az előre közzétett találkozón, amelyen nem jelentek meg a képviselők és a városvezetés.

Erdősi Gábor alpolgármester, a beteg Marton Béla polgármester távollétében kedden azt mondta lapunknak, a csalódottság szól Szanyi Szilviából, mert nem lehetett polgármester.

Szanyi Szilvia lemondása legfőbb okairól elmondta: döntése mellett szólt a három óvoda összevonása, a tervezés és engedélyeztetés nélkül átalakított vízműnél a szakmaiatlan döntések, a működésképtelenné tett Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület, a vállalkozók által felvállalt sportcsarnok építésének a testület általi ellehetetlenítése, a lakossági vélemények semmibe vétele az utcaátnevezéseknél, a fejlesztések helyett a hivatali létszám növelése. Továbbá a választási ígéretekről a megválasztottak elfeledkeztek, és nem a megoldásokat, hanem a kifogásokat keresik a település vezetői, így soha nem lesz fejlődés! Egyéni érdekek és személyes ellentétek határozzák meg a döntéseket!

Erdősi Gábor lapunknak elmondta: nem vonták össze az óvodákat, de szó volt arról, hogy egy épületben működtetnék a hármat a megtakarítás jegyében, mert kevesebb a gyerek, és a három épület fenntartása költséges. Kiemelte, közös vízrendszerük magában foglalja az ipari és a lakossági vízszolgáltatást.

A szakhatósági engedélyek megvannak ahhoz, hogy a rendszert átadják a Dunántúli Regionális Vízműnek. A turisztikai egyesületnek amiatt nem adott több pénzt az önkormányzat, mert képtelen erre, a megszüntetése nem cél. A sportcsarnokról nem mondtak le, csak körültekintőek, és nem ugranak fejest a beruházásba. Az utcanevek módosítása minden településen kötelező feladat, eszerint önkény-uralmi személyek nevét nem viselhetik az utcák. A hivatali létszám csökkent az elmúlt négy évben 15 fővel, hiszen elkerült tőlük több feladat, például az okmányiroda, az építésügyi hatóság. A városháza épületében működik viszont több hivatal, így a turisztikai egyesület is. Az uszodát nem az önkormányzat tartja fenn, de a fenntartó nemrég közel 80 milliót költött rá. A kormányzat kijelölte azokat az uszodákat, ahol a tervezett vizes világbajnokságot néhány év múlva megrendezik, és ebbe nincs a fűzfői önkormányzatnak beleszólása. Az alpolgármester kiemelte, lelkiismeretes, becsületes munkát végeznek és szorgalmasan dolgoznak a településért, amelynek fejlődése mindannyiuk közös érdeke. Például megújult a strand, a sportszálló, játszótereket, bölcsődét, könyvtárat építettek, büszkék a csillagvizsgálóra, tervezik a parti sétányt. Úgy vélte, a lemondott képviselőből a csalódottság, a sértettség beszél, két elvesztett választás áll mögötte, és az általa kiválasztott személyek sem kerültek be a testületbe.

A kérdésre, hogy miért nem mentek el a fórumra, amit az újságban és a közösségi oldalon is meghirdettek, közölte, már sokszor, így lakossági találkozókon, a helyi újságban beszéltek ellenérveikről, és értelmetlennek tartották a személyeskedő, megalapozatlan, vitás találkozón való jelenlétet.

A hétfői fórumon parázs hangulatban, emelt hangon a hozzászólók közül többen személyes jellegű megjegyzést tettek a városvezetésre, mások óvodai pályázatról érdeklődtek. Volt, aki azt mondta, a képviselő jól döntött, hogy lemondott, munkáját szerintük jól végezte, nem véletlen a telt házas érdeklődés. Más firtatta a város költségvetését, hiányolták a fejlesztéseket, kifogásolták a túlméretezett városházát, a szemétszállítást, nem értik, miért nem élhető a város.

– Ha nem kérik az emberek véleményét, a város meghal. Ne lázadjunk, segítsük egymást! – vélték. Nem értették, miért helyeznek el illegálisan hulladékot a településen. Hiányolták, miért nem jött el a találkozóra a városvezetés. Aki negyven év után jött vissza a városba, úgy látja, nem történt változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!