Balatonfűzfő

2015.10.16. 05:07

Katonadalos találkozó Balatonfűzfőn

Sokfelé és sokféleképp emlékezünk az elmúlt évszázad két világháborújára. Az elsőre száz-, a másodikra hetvenéves évforduló alkalmából. Sokakban még fájó élményeket jelentenek, hazánk sorsának alakulásában pedig máig ható nyomokat hagytak.

Olvasó

Emlékezni sokféleképpen lehet. Önkormányzataink és kultúrmunkásaink nem  fukarkodnak a módszerek változatosságának alkalmazásaival. Előadások, verses estek, kiállítások, szemtanúk beszámolói, templomi rendezvények, felolvasóestek színesítik a palettát.

A Balatonfűzfői Önkormányzat, valamint kultúrmunkatársai együtt a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesülettel a fentieknél is vonzóbb, egyszersmind hatásosabb formáját választották a két világégés és a velük járó szenvedések megidézésének. Tízegynéhány dalkört meghívtak a térségből, hogy katonadalos repertoárjukkal elevenítsék fel azokat a nehéz időket, amelyekben lepkék és madarak helyett golyók röpködtek a levegőben, és amelyekben – ahogy egyik nemzeti imánk tartalmazza – „kínzó rabság könnye” hullt árvák hő szeméből.

Fotó: Márkus Zoltán

Az említett szervezetek vezetői, Marton Béla polgármester, valamint Paulics István elnök meleg szavakkal köszöntötték az együttesek vezetőit és tagjait. Kifejezték örömüket, hogy a szüreti és más őszi dologidő dacára október első szombatjának délelőttjén mindegyik meghívott csoport megérkezett. Sikeres szereplést, valamint jó szórakozást kívántak mindenkinek.

Térségi szokás szerint helyi együttes, 21 taggal a Balaton Dalkör nyitotta meg a műsort. Művészeti vezetője, Bendicsek Réka citerazenével kísérte a produkciót, Weisz Ferencné Manci pedig köcsögdudával erősítette a ritmust. „Somogy megye kellős közepében ” – hangzott mindjárt első számként egy fájdalmas háborús tragédia.  Gyakran elhallgattatták, de elfelejteni száz év alatt sem tudták. A Bakonyerdő Pávakör énekét több évtized után most is Galambos Anna vezette nagy szakértelemmel. A szentgáli Tiszafa Dalkör Takácsné Bíró Mónika vezetésével elevenített meg pazar csokrot. Ezt újra rátótiak követték, mégpedig a Rozmaring Nyugdíjasklub Dalköre, akik nemzetiségi dalokkal is színesítették  műsorukat. A nyolc éve alakult Vidám Nagyik Pápáról érkeztek, és katonanyelven szólva dicséretes repertoárral rukkoltak elő. A Kék Balaton Népdalkör és a Sirály Népdalkör egyszerre lépett színre. Mindegyiknek Bónyai Mária a vezetője. A füredi, illetőleg alsóörsi énekesek közös fellépésén érződött az egységes elvárás és a harmónia. A régióban több társaságot szeretettel irányító Tóth László ezúttal a nemrég jubiláló szentkirályszabadjaiak révén szerepelt a közönség megelégedésére A két évtizednél is idősebb csajági Hagyományőrző Népdalkör Ács Istvánné vezetésével egyrészt a citerások kísérete, másrészt a rábaközi és galgai csokor előadásával a háborús körből kilépve nyert elismerést. Közösség gyanánt a veszprémi Táborállás Dalkör, egyénileg pedig Varga József, a térség közismert peremartoni nótaénekese méltóképp zárták a  dalos délelőttöt.

A rendezők minden kórust virágcsokorral, oklevéllel és szíves vendéglátással jutalmaztak.

Szerző: Márkus Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!