Balatonfűzfő

2016.01.20. 20:35

Fórum a balatonfűzfői lőporgyárról - Működhet-e biztonságosan?

Balatonfűzfő - Népszavazást írhatnak ki a tervezett lőporgyárról, ám az üzem működéséről a hatóságok mondhatják ki a végső szót, hangzott el a témában tartott lakossági fórumon, ahol a legtöbb kérdés a biztonsággal kapcsolatban merült fel.

Marton Attila

A hadiipari beruházásról és a tervezett lőporgyártásról tartott szerdai lakossági fórumot nagy érdeklődés övezte, teljesen megtelt a művelődési ház nagyterme. A feszült hangulatú találkozón az önkormányzat és a beruházó cég képviselői mellett országgyűlési képviselők is megjelentek. Takács László jegyző bejelentette, Illés Susan és Lajkó Frigyes önkormányzati képviselők népszavazást kezdeményeztek két kérdésben: megvalósítsák-e a lőporgyárat, valamint, hogy a helyi veszélyes üzemekben végrehajthassanak-e kapacitásbővítő fejlesztéseket.

Marton Béla polgármester elmondta, amit az önkormányzat hatásköre lehetővé tett, megtették, ám engedélyezési hatáskörük nincs, valamint nem ők adták és bírálták el a támogatást. A városvezető szerint a népszavazás megtartása költséges, és nem biztos, hogy eredményes lesz.

A népszavazás mellett foglalt állást Kontrát Károly, aki a város országgyűlési képviselőjeként vett részt a fórumon. Hozzátette, a fűzfőiek akaratát fogja képviselni, bár megjegyezte, szerinte ez a beruházás nem való a településre.

Csala József, a Rexpro Kft. ügyvezetője arról beszélt, a korábban megjelent hírekkel ellentétben nem ötvenezer, hanem évi kétezer tonna kapacitással működne az üzem, amelyben lőszert és lőport gyártanának. Kijelentette, biztonságos lesz az üzem, amelyhez egy hónapon belül befejeződik a technológia beszerzése. Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője az engedélyekről is kérdezte az ügyvezetőt, aki válaszában elmondta, a szakhatósági engedélyek közül többet már beszereztek, az utolsót a bányakapitánysághoz nyújtják be később.

A hozzászólások és kérdések során elhangzott, többen attól félnek, ha az üzem megkezdi a működését, csökken az ingatlanok értéke, és visszaesik a turizmus, míg más arról érdeklődött, lebonyolítható lesz-e a népszavazás a termelés beindulása előtt – válaszában a jegyző azt valószínűsítette, igen. Szabóki Sándor nyugdíjas vegyészmérnök arról beszélt, ha betartja a szabályokat, biztonságosan működhet majd a lőporgyár, de a kockázatok minimalizálása érdekében szerinte szükséges volna, hogy a tervezettnél kisebb mennyiséget dolgozzanak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!