Balatonkenese

2014.06.10. 18:16

Ünnepelték a tátorjánt

Balatonkenese - Pünkösd körül virágzik egy különleges, védett növény, a tátorján a környéken, amit hagyományosan fesztivállal köszöntöttek a hétvégén.

Kovács Erika

Túrán, akadályversenyen lehetett megtekinteni a szép, nyár eleji növényeket. Később az érdeklődők a tájház alkotóműhelyében a pünkösdi hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozáson nemezeltek, kosarat fontak, hajtogattak, bábokat készítettek, avar kori vitézi játékokat próbáltak ki. Kiállításon mutatták be nekik a Folt(t)olók nevű helyi kézimunkacsoport remekműveit, ahol Tóth László népzenész adott szép műsort. Este a városháza előtti téren a Megyer Sarja Hagyományőrző Lovasegyesület lovagi tornával szórakoztatta a közönséget, majd Tabáni István teremtett kitűnő hangulatot. Vasárnap a Bojtorján Trió gyermekműsorával folytatták a pünkösdi ünneplést a városban, majd Jónás György helyi énekes és Gáspár Laci fokozta a jókedvet. A tájház közelgő programján, június 15-én pikniken borkóstolóra, halsütésre hívják a vendégeket.



Győrfi Károlyné (középen, fehérben), a Kultúra Háza vezetője a nagy múltú kézimunkacsoport kiállításának megnyitóján azt mondta, a településnek nagyon fontos a hagyományőrzés ( Fotó: Kovács Erika)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!