Békás

2017.05.03. 16:20

Az égig érő májusfa

Békás - A legkisebbektől kezdve egészen a szépkorúakig bezárólag több mint negyvenen vettek részt a békási májusfa felállításában, amely szinte "égig érő" lett.

Polgár Tibor

A Békás Jövőjéért Közhasznú Egyesület nevében hívták a szervezők a tettrekész legényeket, férfiakat, hogy felelevenítsenek egy régi, vidám népszokást.

- Májusfát általában április 30-án éjjel, május elsejére virradóra állítottak egykoron a csapatba verődött fiatal legények a lányos házak elé. Ezzel jelezték, hogy a leánynak hódolója, udvarlója van. Ezért megtiszteltetés volt, ha valaki úgy ébredt reggel, hogy a háza előtt egy vékony-sudár, színes szalagokkal, csörgő-zörgő üvegekkel díszített májusfa állt. Egy hónapig volt hivatott hirdetni a fiatalságot ez a fa, majd május végén tánccal, vigassággal kidöntötték a helyéről - mesélte a Naplónak Horváth Edina békási kulturális közfoglalkoztatott.

A májusfa felállítóinak egy csoportja
Fotó: Borsi Tünde

Mint mondta, szerették volna megismertetni a fiatalabb generációval ezt a hagyományt.

- Úgy döntöttünk, idén Békás gyermekeinek állítjuk és ajánljuk a májusfát, egyúttal reméljük, jövőre is lesz miért várni az április végét. A falu kétszáz lakójához mérten is szép számban, több mint negyvenen jöttek el az eseményre. A másfél évestől kezdve a 70 esztendősig bezárólag változatos volt a résztvevők kora. Mindenki megtalálta a számára megfelelő munkát. Az erős férfiak a fa kivágását és felállítását vállalták, közben pedig a legkisebbek színes szalagokkal díszítették fel azt.

Az időjárás és a társaság is remek volt, rengeteget nevettünk. A fa kiválasztásánál még senkinek sem tűnt fel, milyen óriási darabot sikerült kivágni. A kétórás művelet végére kiderült, hogy a májusfa égig érő lett 2017-ben Békáson - jegyezte meg mosolyogva Horváth Edina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!