Belföld

2008.12.29. 10:58

Nem végállomás

Az Új Magyarország fejlesztési tervben (2007–2013) kidolgozásra kerülô társadalmi megújulás operatív program (Támop) egyik legfontosabb célkitûzése a foglalkoztatás bôvítése, az inaktivitás mérséklése.

Deák Dóra

A Támop 1.1.1. Megváltozott munkaképességû emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése címû kiemelt projekt a rehabilitációs járadékban részesülô részleges munkaképesség-csökkenést elszenvedett, megváltozott munkaképességû személyek számára foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások, képzési lehetôségek biztosításával segíti a korábbi munkahelyre történô visszatérést, vagy az újbóli elhelyezkedést. 

A program, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósul meg, további célja a munkáltatók ösztönzése megváltozott munkaképességû személyek foglalkoztatására. 

Ki vehet részt benne? 

Az a természetes személy, aki a nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozata alapján rehabilitációs járadékban részesül, és az azt megállapító határozatának, illetve az azt megalapozó Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértôi Intézet szakvéleményének (komplex minôsítést tartalmazó) bemutatásával, együttmûködési céllal megkeresi az illetékes munkaügyi kirendeltséget. 

Rajta kívül az, aki rehabilitációs járadékra jogosult, 50–79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelôzô munkakörében, illetve a képzettségének megfelelô más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, keresô tevékenységet nem folytat, vagy keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelôzô négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, továbbá rehabilitálható, és az életkora szerint szükséges szolgálati idôt megszerezte. 

Milyen támogatást lehet kérni? 

A célcsoport számára nyújtható támogatási formák közt a képzések, a vállalkozóvá válás, a munkaerô-piaci szolgáltatások és a foglalkozás- egészségügyi és képzési alkalmassági vizsgálatok támogatása szerepel. 

Rendkívül fontos, hogy a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatását vállaló munkáltatók segítésére is van lehetôség. Ôk a dolgozó bértámogatása mellett a megváltozott munkaképességû személy foglalkoztatásához kapcsolódó költségek, a munkakipróbálás, munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzés bérköltség- támogatását, a munkába járáshoz, munkatapasztalat- szerzéshez kapcsolódó utazás támogatását kérhetik, de a már létezô munkahely megváltozott munkaképességû személy foglalkoztatásához szükséges adaptációjához, fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítéséhez is lehet pénzt kapni. 

Az eljárás roppant egyszerû. 

A munkaügyi központok kirendeltségein a rehabilitációs járadékban részesülô személlyel feltüntetett szükségletek, és a rehabilitációs mentor javaslatai alapján meghatározásra kerül a rehabilitáció iránya, a nyújtható támogatások, szolgáltatások köre, elkészítik a rehabilitációs tervet, megkötik az együttmûködési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!