Belföld

2009.02.20. 03:29

Egyedül, betegen - Gondoskodunk-e az idősekről?

<b>Veszprém</b> - Egy állam működésének minőségéről legtöbbet talán az árul el, mennyire törődik az idősekkel, a betegekkel, az egyedülállókkal. Modern világunkban a szülőkről való gondoskodás terhét a közösségnek kellett átvennie.

Varga Domokos Péter

Az ember egy életen át dolgozik, gyermeket nevel, energiáját a környezetére fordítja, aztán megöregedve ő szorul segítségre. A hagyományos értelemben vett családban az idősekkel, betegekkel való törődés nem nőtte túl ennek a közösségnek a kereteit, gyermek és szülő együtt, egymás közelében élte le az életét. 

Ma ennek az ellenkezője általános, a szülők először ketten, majd egyedül maradnak, gyakran betegen. A fiatalok külön, a lakóhelytől távol, nemritkán külföldön élik az életüket - nem rossz szándékból, hanem azért, mert megváltoztak az élet feltételei, átalakult a világ. 

A segítségnyújtás feladata és terhe a nagyobb közösségre, az önkormányzatra, az államra hárul. Az új, januártól életbe lépő szociális törvény összekapcsolta a jelzőrendszeres segítségnyújtást a napi ellátást biztosító házi segítségnyújtással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!