Belföld

2009.02.20. 03:27

Már nyitásra készen a Csimpánzvilág

<b>Veszprém</b> - Már csak a majmokra vár a Csimpánzvilág a Gulya-dombon: a több mint hatszáz négyzetméteres épület üzemkész, egyedül a külső kifutók munkálatai vannak hátra.

Németh F. Bernadett

A komplexum műszaki átadása a múlt héten kezdődött el. Török László és a Kit-tenberger Kálmán Növény- és Vadaspark majmokkal foglalkozó szakemberei maguk tesztelik az épület kialakítását, a berendezések biztonságát.

Minden rácsot, zárat, ki- és bejáratot végigpróbálnak, inkább mi jöjjünk rá a hibára, mint a majom , mondja az állatkert igazgatója. A szakemberek számos fortélyra most, a teszteléskor jöttek rá, így a napokban a beruházó ezeket a módosításokat végzi el.

A csimpánzvilág térképét mindenki hazavitte, s számolgatja, méregeti, miként lehet a külső kifutókon felállítani a majmok játszóterét úgy, hogy az biztonságos legyen. 

Az új komplexum ugyanis nemcsak méreteiben kápráztatja el a látogatót, hanem kialakításában is teljesen újszerű: a látogatói tér felől nem lesznek rácsok, csak egy hatalmas vizesárok választja el a csimpánzokat az emberektől. 

Európai állatkertekben már kipróbált módszer ez, a nyolcméteres vizesárkot nem tudják átugrani ezek a majmok, úszni pedig nem tudnak. Így a látogató valóban testközelből láthatja az állatokat. 

Benn, az épületben sem lehet szem elől téveszteni őket: a látogatói tértől 4,5 centiméter vastag üvegtáblákkal elválasztva élik mindennapjaikat. 

A csimpánzházat a legújabb követelményeknek megfelelően alakították ki, a különböző helyiségek között szabadon mozoghatnak az állatok, gondozóik pedig látványkonyhában készítik el a táplálékukat.

A műszaki átadás hamarosan lezárul, márciusban már beköltöznek az első lakók: természetesen Móni és Taksony, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark csimpánzai. 

A két majom hosszú időt töltött kettesben egy, a Csimpánzvilágnál jóval kisebb helyen, ezért az első napokban gondozóik velük alszanak: akár a gyerekek, ha felriadnak, s nem tudják, hol vannak, a gondozók szava megnyugtatja őket, magyarázza Török László.

A tesztidőszak után, május elején nyílhat meg a nagyközönség előtt a Csimpánzvilág. Addigra egy 12 tagú majomcsapatot szednek össze Európa nevesebb állatkertjeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!