Belföld

2009.05.30. 04:55

Az áfa miatt mégis többe kerül a gáz

Napló - Júliustól nem változik a gáz nettó ára, de mivel az áfa öt százalékkal emelkedik, ezzel a gáz is ugyanennyivel drágul - értesült a Népszabadság.

Szausev Xénia

A lap szombati számában azt írta, hogy értesülésüket az energiaügyi tárcánál nem kívánták kommentálni. Így a lap szerint a körülbelül egy éve tartó nemzetközi áresés a fűtési szezon előtt gyűrűzhet be Magyarországra.
Megjegyzik, hogy Hónig Péter energiaügyi miniszter korábban úgy fogalmazott: a fűtési szezon előtt jelentős gázárcsökkentésre lát lehetőséget.
    
A mintegy egy éve tartó nemzetközi energiaár-zuhanás tükrében egy júliusi gázáremelkedést korábban szakértők lényegében kizártak. Úgy vélték, a gáz nettó árát a kormány több tényező folytán is csökkenthetné legalább az áfaemelés mértékével. A tavaly óta tartó olajárzuhanás hatása már megjelent az általunk vásárolt orosz gáz dollárárában is, a forint pedig az utóbbi időben erősödött. Ezenkívül a kormány nem állapodott meg a nagykereskedő E.ON-nal a több mint százmilliárdos, vitatott gázártételről, vagyis egyelőre elvileg ez sem épülhet be a tarifába költségként.
    
A szakértők azért is számítottak a nettó ár csökkenésére, mert a kormánynak most volt utoljára lehetősége hagyományos, "hatósági" módon kihirdetni a gázárat: mostantól kezdve ugyanis a lakossági piacot felszabadítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kabinet helyett most már nagyobb mértékben a sokszor monopolhelyzetben lévő gázcégek határozhatják meg a lakossági gázárat.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!