Belföld

2009.05.25. 02:29

Éltették a megyét

Sóly - A megyéken alapuló közigazgatási, önkormányzati rendszer további fenntartása és megerősítése mellett tettek hitet a szónokok Fejér, Pest, Veszprém és Zala megye együttes ülésén, melyet a megyerendszer fennállásának ezer esztendejére emlékezve rendeztek.

Győrffy Árpád

Az Árpád-kori református templomban Márfi Gyula katolikus érsek, Steinbach József református püspök és Vető István evangélikus püspökhelyettes által celebrált ökumenikus istentisztelet után mintegy négy-ötszázan vettek részt a négy megyei önkormányzat közös közgyűlésén. 

Mádl Ferenc
korábbi köztársasági elnök köszöntőbeszéde után Hermann István levéltár-igazgató mutatta be azt az 1009-ben kelt, Veszprémet, Fejért, Colont (Zala) és Visegrádot először említő oklevelet, amelyből a mai magyar megyerendszer kezdeteire következtetnek. 

Juhász Tibor
sólyi polgármester és Márfi Gyula érsek köszöntője után Eperjes Károly színművész mondta el Szabó Lőrinc Hazám, keresztény Európa című versét. 

Az ünnepi közgyűlés úgymond hivatalos részében Balogh Ibolya Fejér megyei, Szűcs Lajos Pest megyei, Lasztovicza Jenő Veszprém megyei és Manninger Jenő zalai közgyűlési elnök mutatta be sorra saját megyéjét, és mindannyian hitet tettek a megyerendszer további fenntartása, megerősítése mellett. 

Ezt a közgyűlések jelen lévő tagjai is megerősítették közfelkiáltással elfogadott határozatukban. 

Az ünnepi ülésen köszöntötték azokat a diákokat, fiatalokat, akik az elmúlt hetekben lezajlott történelmi vetélkedősorozatokon, képzőművészeti pályázatokon legjobban szerepeltek, illetve a XII. megyefutás utolsó szakaszának befutói voltak.

A közgyűlés zárásaként a közös határozatot tartalmazó oklevelet a négy megyéből származó földdel, a megyei napilapok szombati számával, az évfordulóra kiadott emlékérmekkel és más tárgyakkal urnába tették és elhelyezték az Árpád-kori templom padlójában. 

Ezt követően emlékfaültetéssel erősítették meg a négy megye kapcsolatát. Az ünnepséget estig tartó színes kulturális és szórakoztató program zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!