Belföld

2009.05.18. 02:27

Gépet teszteltek

Szentkirályszabadja - Vezetéstechnikai ismereteiket csiszolták szombaton azok a motorkerékpárosok, akik részt vettek a repülőtéren megrendezett családias hangulatú találkozón.

Mátételki András

Immár második alkalommal rendezte meg a megyei baleset-megelőzési bizottság és a Pityke motorosiskola ezt a programot, ahol két ügyességi pályán nyolc rendőr oktatta a nem éppen kezdő motorosokat. (Az általános iskolásoknak külön tanpályát építettek.)

- A rendezvény egyik célja, hogy a közúton a motoro-sok ne az ellenséget lássák bennünk, hanem azt, aki segíteni akar annak érdekében, hogy ne legyen baleset - mondta Reiter Barnabás alezredes, a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. 

- Kollégáim olyan finom fogásokra tanítják meg a két keréken közlekedőket, amit vizsgán annak idején senkitől nem kértek számon. Itt mindenki próbára teheti képességét, tesztelheti motorját. Na nem a végsebességét, hanem például, hogy kanyarban meddig dönthető úgy a gépe, hogy még a nyeregben marad. Vagy hogyan kell jól használni a fékeket, hogy gyors megállásnál ne legyen borulás. A bóják között lassan közlekedni nem egyszerű dolog, ezzel itt szembesülnek a résztvevők. Felkészítjük őket, hogy veszélyhelyzetben mit kell csinálniuk, azaz segítjük őket összecsiszolódni a motorjukkal. 

Az alezredes hozzátette: azok jelentenek veszélyt az utakon, akik fittyet hánynak a szabályokra, szinte őrült módon közlekedve átlépik a megengedett sebességet, figyelmen kívül hagyják a többi szabályt is. Az ő megfékezésük miatt is járja megyénk útjait 12 rendőr motoros, akiknek van esélyük utolérni a sebesség megszállottjait. A rendezvényre öt motoros cég is kihozta benzinfaló gépeit, amelyeket egy-egy körre el lehetett vinni kipróbálni. A Fejér Megyei Baleset-meg-előzési bizottság mikrobuszában pedig szimulációs berendezés segítségével bárki kedvére száguldozhatott - büntetés nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!