Belföld

2009.05.12. 06:40

Kóka Washingtonban tárgyal a Nabuccóról és a válságról

Budapest (MTI) - Kedden Washingtonba utazott Kóka János, az Országgyűlés Nabucco Bizottságának szabad demokrata elnöke, ahol a Nabucco gázvezeték megépítésének aktuális kérdéseiről, valamint a transzatlanti együttműködések kiterjesztéséről folytat tárgyalásokat az amerikai Külügyminisztérium helyettes szakállamtitkárával, Matthew Bryzával, és az Energiaügyi Minisztérium szakembereivel - erről a liberálisok frakcióvezetője beszélt indulás előtt az MTI-nek.

Szausev Xénia

"A megbeszéléseken szeretném felvetni a Nabucco vezeték befektetői körének szélesítését, valamint a transzatlanti energiaügyi együttműködések legfontosabb lehetőségeit. Nekünk és Európának most egyaránt az energiafüggetlenség az egyik legfontosabb biztonságpolitikai kihívás. Ezért is indokolt, hogy ebben az ügyben egyeztessük álláspontunkat amerikai szövetségeseinkkel is" - mondta Kóka János az MTI kérdésére.
    
A liberális politikus találkozik Richard Lugar szenátorral, az amerikai Szenátus Külügyi Bizottságának rangidős tagjával, aki a beruházás egyik legaktívabb támogatója, valamint Dennis Kucinich kongresszusi képviselővel, aki Tom Lantos utódjaként egyben a Kongresszus magyar-amerikai csoportjának elnöke is. 
    
"Az új amerikai kormányzat szándékairól is egyeztetünk a tárgyalásokon. Mivel a világpolitika nagymértékben hatással van a Nabucco projektre, szóba kerül majd az Egyesült Államok Irán-politikájának iránya, valamint az Oroszországhoz fűződő viszonyrendszer áttekintése is" - közölte Kóka János.
    
Amerikai látogatása során a liberális politikus a világgazdasági válság utáni újjáépítés lehetőségeiről egyeztet a Nemzetközi Valutalap, valamint a Világbank szakembereivel. Négynapos programja során Kóka János felkeresi Madeleine Albright volt amerikai külügyminisztert, valamint a nemrégiben elhunyt magyar származású képviselő, Tom Lantos özvegyét, Anette Lantost is. 
    
Washingtonban a liberális politikus több demokrata, illetve republikánus háttérintézmény képviselőivel is találkozik, majd a Cato Intézet meghívására előadást tart a gazdasági válság kelet-európai hatásairól, illetve az egykulcsos adórendszerek tapasztalatairól.

Ezek is érdekelhetik