Belföld

2009.08.22. 16:54

A romák még nem nyugodtak meg

Vegyes érzelmekkel fogadták a romák az érintett településeken azt a hírt, hogy a rendőrség őrizetbe vette a romák elleni támadássorozat elkövetőit, attól tartanak ugyanis, hogy még nem sikerült az összes elkövetőt elfogni.

Nagy Terka

Balogh Mihály, a tiszalöki cigány önkormányzat elnöke az MTI-nek szombaton azt mondta: a helyi és a környékbeli cigányok jó része csak a televíziós híradókból értesült arról, hogy Debrecenben elfogták a sorozatgyilkosságokkal gyanúsított férfiakat, ezért fenntartásokkal fogadta a hírt. A Szabolcs megyei kisvárosban április 22-én este lőtték agyon a munkába igyekvő 54 éves Kóka Jenőt.
A kisebbségi vezető úgy fogalmazott: alapjában örülnek, hogy elfogták a gyilkosokat, de attól tartanak, a most őrizetbe vett férfiaknak további bűntársaik is lehetnek, és az sem zárható ki, hogy két banda követte el a támadásokat. Ezért - mondta -, még egy ideig éjjelente folytatják a járőrözéseket,  mert félnek attól is, lehetnek követők.
Balogh Mihály tájékoztatása szerint Kislétán - ahol a legutóbbi gyilkosságot követték el, és az augusztus 3-ra virradó éjjel egy 45 éves asszonyt lőttek agyon, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítve  - pezsgőt bontottak a romák. Örömünnepet tartanak amiatt is, hogy a kislány a gyanúsítottak elfogásával feltehetően már nem forog veszélyben.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke az MTI-nek azt mondta: Nagycsécsről és Tatárszentgyörgyről, illetve több olyan településről, ahol nagy számú roma él, azzal keresték meg a helybéliek, hogy fejezze ki a nevükben köszönetüket a rendőrségnek az eredményes munkáért.
A romák sérelmére elkövetett bűncselekményben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége kilenc ügyben folytatott nyomozást.
Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg, 11 Molotov-koktélt dobtak be, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.
A kilenc bűncselekményt tavaly és részben az idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.
A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.
Az ügyben hat embert állított elő rendőrség péntekre virradóra egy debreceni szórakozóhelyről, közülük négyet még aznap őrizetbe vettek. Előzetes letartóztatásukról vasárnap dönt a bíróság.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!