Belföld

2009.08.14. 18:04

Újdonságok a 40. debreceni virágkarneválon

Debrecen - Negyvenedik alkalommal rendezik meg Debrecenben augusztus 20-án a virágkarnevált, s az évforduló kapcsán a város "kitesz magáért" - mondta Halász János, a cívis város kulturális alpolgármestere, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke pénteken sajtótájékoztatón.

MTI

Debrecen egész évi kulturális programjainak a zászlóshajója a virágkarnevál, ahol együtt van a képzőművészet, a tánc, a zene, a sport, a színház - jelentette ki a politikus a Kölcsey Központban a fesztiváli hétre kialakított "Békebeli kávéház az Ibolyához" elnevezésű nosztalgiakávézóban.
    
Elmondta, hogy augusztus 20-án 200 ezer látogatót várnak Debrecenbe, de a pénteken Horgas Eszter és barátai Szerelmes virágok a muzsika kertjében című estjével kezdődő és augusztus 21-én véget érő karneváli hét programjait tekintve mintegy 300 ezer látogatója lesz ezekben a napokban a hajdú-bihari megyeszékhelynek.
    
Maga a virágkarnevál is ünnepel: a 40. évfordulóra számos újdonsággal várják a karneválozókat - közölte Halász János.
    
Makray Balázs, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a részletekről elmondta: régi hagyományt felelevenítve most először kezdődik a karnevál virágokkal feldíszített biciklik felvonulásával, de nem marad el a hagyományos karneváli futás sem.
    
A közönség is részt vehet annak a virágkocsinak a feldíszítésében, amely a Magyar Református Egyház ez év május 22-én megtartott egységesülő zsinata előtt tiszteleg: a virágkompozícióban az öt bárány az egymástól elszakított egyházrészeket szimbolizálja, amelyeket a jó pásztor ismét egy nyájba gyűjt.
    
Nagy Sándor Tibor, a helyi kultúrpark igazgatója bejelentette: hagyományteremtő szándékkal karneváli kisvonatot közlekedtetnek ezekben a napokban Debrecenben. A vonat a belvárosból indul és az alkonyi nagyerdő titkaiba enged majd bepillantást az utasoknak: a gyöngyvirágos tölgyes mellett a nagyerdei növénykert színpompás illatkertjét és az állatkertet is megtekinthetik - az egyébként közúton közlekedő - kisvonatból az érdeklődők.
    
Augusztus 20-án a karneváli menetben 16 virágkocsinak, 11 hazai és 9 külföldi művészeti csoportnak tapsolhat majd a közönség - hangzott el a pénteki debreceni sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!