Belföld

2009.09.15. 13:34

ING: Magyarország az egyik kedvenc befektetési célpont

Budapest - A következő hónapokban a fejlődő piacok teljesítménye meghaladhatja a fejlett piacokét, és különösen azok az országok kerülhetnek a kedvelt befektetési célpontok közé - ide tartozik Magyarország is -, amelyekben a globális likviditási helyzet javulása miatt nő a befektetők kockázati hajlandósága - áll az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. MTI-nek kedden eljuttatott jelentésében.

MTI

A lehetséges nyertesek közé sorolják Törökországot és Lengyelországot is. 
    
Habár az Egyesült Államok és Európa gazdaságai a vártnál gyorsabban kezdtek kilábalni a recesszióból, az utóbbi időben egyre többen kérdőjelezik meg a folyamat fenntarthatóságát. 

A kételyeket elsősorban az amerikai és európai lakosok aggasztó eladósodottsága, a gyenge banki mérlegek, valamint a riasztó mértékű amerikai államadósság indokolja. A közeljövőben újabb lendületet kaphatnak a fejlett gazdaságok növekedési kilátásaival kapcsolatos félelmek is.
    
Ezzel szemben a fejlődő világban ezen problémák nagy része egyáltalán nincs jelen, vagy csak lényegesen alacsonyabb szintű, így a fejlődő piacok a jövőben gyorsabban fognak fejlődni - nem csak a recesszióból történő kilábalás időszakában, hanem hosszú távon is.
    
A nyersanyagárak már a múlt év karácsonya óta folyamatosan emelkednek. Ezt a trendet elsősorban a világgazdasági stabilizáció kedvezőbb kilátásai és a fejlődő országok (elsősorban Kína) infrastrukturális és építőipari fejlesztései fűtötték. Ez a folyamat az ING Alapkezelő szerint még sokáig kitart majd.
    
Az alapkezelő szerint a fejlődő országok vállalatai prémiummal kellene, hogy forogjanak a fejlettekhez képest, ami a jobb növekedési kilátások és a kedvezőbb makrogazdasági helyzet miatt is indokolt. Amíg ez az árazási különbség fennáll (habár ennek mértéke nem igazán nagy), addig a fejlődő piacok nagy valószínűséggel felül fognak teljesíteni.
    
Ugyanakkor a régióban Oroszország szerepe az eddiginél kedvezőtlenebbre fordult: hiába az olajárak emelkedésének kedvező hatása, a gazdaságban a fogyasztói kereslet tovább esik, a hitelezési aktivitás lassul, a bérek csökkennek és a munkanélküliség is folyamatosan nő - fűzik hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!