Belföld

2009.09.24. 19:10

Javult a balatoni vállalkozói morál

Szigliget - Javult a vállalkozói morál a Balatonnál az idén, a fogyasztói jogok magasabb szinten érvényesültek, mint az elmúlt években - derült ki a tó környéki régiók fogyasztóvédelmi hatóságainak beszámolóiból csütörtökön Szigligeten, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén.

Kiss Nikolett

Az idei ellenőrzések során kevesebb számú és kisebb összegű bírságolásokat kellett a hatóságnak kiszabnia, és több helyszínen először esett 50 százalék alá az ellenőrzések számához viszonyított bírságoltak aránya. Az ellenőrzések legnegatívabb tapasztalata, hogy sok túl sok helyen szolgálják ki a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával, ami felvetette az erre vonatkozó szankciók szigorításának, illetve a fiatalkorúnak alkoholt vásároló nagykorú felelősségre vonásának igényét.
    
A fogyasztóvédelmi ellenőrök szóvá tették az italok kimérésénél köztelező, csurig töltendő mérőedények használatának életszerűtlenségét is, indítványozva, hogy változtasson ezen a Mérésügyi Hivatal. 

Halas Ernőné
, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) Dél-dunántúli Regionális Felügyelőségének igazgatója  arról számolt be, hogy volt vállalkozó, aki a felügyelőjük kezébe adta a mérőeszközt, hogy ő próbáljon meg vele szabályosan kitölteni italt, de neki sem sikerült.
    
A szezonnal kapcsolatban Halas Ernőné kijelentette, pozitív tapasztalatokkal zártak. Egyre több vendéglős vallja azt, hogy a Balaton a vendégeké, amit már a fogyasztóvédői szemmel is teljesülni látszik. Régebben 50 százalék feletti, az idén már csak 29 százalékos volt a szankcionálási arány. Ezen belül szomorú eredmény, hogy a fiatalkorúak alkohollal, cigarettával való kiszolgálásának ellenőrzésekor a Balaton déli partjánál 73 százalékban találtak szabálytalanságot.
    
Somogyi István, a NFH közép-dunántúli Regionális felügyelőségének igazgatója arról számolt be, hogy az idei idegenforgalmi főszezonban folytatódott a korábbi években tapasztalat javulás: az ellenőrzések kevesebb és kisebb súlyú hibákat tártak fel, ezek is főként figyelmetlenségből és nem a fogyasztó tudatos megkárosításnak szándékából fakadtak.     

Hangsúlyozta, a jó eredményekhez az is hozzájárult, hogy a társhatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a szakmai érdekképviseltekkel példás együttműködést sikerült kialakítaniuk.     

Simon István, az NFH nyugat-dunántúli Regionális felügyelőség szakembere megerősítve a többi Balatonnal határos régió tapasztalatát, elmondta, hogy a Balaton nyugati részén is kevesebb volt a szabálytalanság idén, főleg a súlyos szabálytalanságok száma csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!