Belföld

2009.09.25. 02:29

Kánaán vagy záróra? Környezetvédők kezelik a tavat - Átalakult a Balatoni Halászati Zrt.

Siófok - A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a vagyontörvény felhatalmazása alapján úgy döntött, az újonnan létrejött Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t vagyonkezelésbe adja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium irányítása alatt működő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak.

Munkatársainktól

A Balatoni Halászati Zrt.-ből kiválás útján nemrég jött létre az állami tulajdonú Ba-latoni Halgazdálkodási Non- profit Zrt. Az ős halászati cég a jövőben csak piaci te- vékenységeket (tógazdasági haltermelés, halfeldolgozás, kereskedelem) folytat, természetesen a környezetvédelmi előírások betartása mellett. A tervek szerint értékesítik a tógazdaságokat, a halfeldolgozó üzemet, kereskedelmi tevékenységhez kötődő eszközöket, amelyek bevételéből rendezik kötelezettségeiket.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tehermentesen kezdheti meg munkáját. E cég feladata a Balaton mint nemzeti kincs élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. Az új társaság jogutódlással továbbviszi a halászati jogot, biztosítja a horgásztatást és ellátja a közszolgáltatási feladatokat. A társaságnak döntő szerepet kell játszania a Balaton ökológiai állapotának megőrzésében, illetve annak javításában. Tevékenysége a Balatonra és a Kis-Balatonra terjed ki. Konkrét feladatai magukban foglalják az állományszabályozó szelektív (busa, keszeg, angolna) halászatot, a balatoni halgazdálkodás tervezését, haltelepítést, a természetes szaporulat elősegítését, a horgászturisztikát, valamint a halőrzést. A feladatai megfelelő szinten történő ellátásához szükséges eszközökkel rendelkezik a nonprofit társaság, így tulajdonába kerültek többek között a kikötők és a halászhajók is.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntése értelmében az új cég a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerül. A tanácsnál remélik, felelősen, kellő gondossággal, a feladatokhoz illeszkedő finanszírozási források biztosításával, közmegelégedésre látja majd el feladatát a vagyonkezelő. - Bárki legyen is a nonprofit társaság gazdája, a horgászok azt várják, hogy megfelelő szakmai irányítást kapjon a cég. Ne csak elméletben legyenek tisztában a balatoni állapotokkal, hanem a gyakorlatban is tudják, mi a tényleges helyzet a tónál, s ennek megfelelően ésszerű és józan gondolkodással intézkedjenek, nyilatkozta Balázs Róbert balatonkenesei horgászvezető. Szerinte azonnali intézkedést kíván a halállomány növelése, a csónakkikötők helyzetének rendezése. Balázs Róbertnek vannak fenntartásai a helyzettel kapcsolatban. A nonprofit társaságnak nincs a kezelésében tógazdaság, honnan lesz akkor az ivadék-utánpótlás? Miből lesz pénz az esetleges vásárlásra? Ha a telepítendő halat a piacról veszik, megdrágul, értelemszerűen felemelik a horgászengedélyek árát, ennek az lesz a következménye, hogy csökken a pecások száma. Korábban arról is hallottak, hogy felmerült az etető-anyag, az élő csali használatának a tiltása. Ha ezeket a horgászok számára fontos kérdé- seket nem rendezik megnyugtató módon, akkor ez lesz a Balaton zárórája a pecások számára!

- Fontos, hogy a Balaton halállományát megőrizzük, legyen eltávolítva, ami nem ide való, viszont a tó kincseinek legyen élettere, a Balaton legyen a vízszint alatt is őstáj, amelyet a nyereségorientált halgazdálkodás felborított - fogalmazott dr. Suchman Tamás. A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke azt támogatja, hogy a Balatonon nem lehet olyan további átalakítást végezni, amely felborítja a természet rendjét. Az elnök elmondta azt is: évekkel ezelőtt felmerült az igény arra, hogy a halászati társaság vezetésébe be kellene vonni az érintetteket, a horgászok, a tudomány és a nemzeti park képviselőit is. Meg kellett változtatni azt a hegemóniát, mely szerint a halászat fontos, a horgászat nem - mondta. Ez azonban nem volt elég, így került sor a mostani átalakításra.

A BFT elnöke szerint azonban a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. eljárása szakszerűtlen, mi több, nagyképű volt, ugyanis nem került sor széles körű társadalmi egyeztetésre. Éppen ezért a közeli napokban kerül sor a BFT által kezdeményezett fórumra, amelyen az érintetteken, szakmai szervezeteken túl Oszkó Péter pénzügy- és Szabó Imre környezetvédelmi miniszterek is részt vesznek. - A legjelentősebb kérdés, hogy politikai állástól függetlenül törvény szolgálja a Balaton ökológiájának megőrzését célzó forrás biztosítását. A tónak nem elhanyagolható hasznosítási módja a horgászat, amihez meg kell teremteni a feltételeket.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetése már megkezdte az egyeztetéseket, tegnap ugyancsak megbeszélést tartottak, mondta el lapunknak Varga László, a nonpropfit cég vezérigazgatója. Az eszmecsréken megvitatják a feladatokat, a tevékenységeket, ezek alapján pedig szeretnék elkészíteni a zrt. középtávú koncepcióját.

- Nem alá-, hanem mellérendeltként kívánunk dolgozni. A tevékenységet szoros együttműködésben fogjuk végezni, a két félnél felhalmozódott szakmai tudást szeretnénk összerakni. Eredményeket csak közös munkával tudunk felmutatni - nyilatkozta a vezérigazgató.

Hozzátette, a koncepciót magától értetődően azon vezérelvek mentén kell elkészíteniük, amiket a tulajdonosok a társaság elé célként kitűztek, így példáulk a Balaton biológiai, ökológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése és a szelektív halászat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!