Belföld

2009.10.28. 16:24

Bajnai: a magyar kormány nem támogatja a Benes-dekrétumok rehabilitálását

Budapest - A kormány az Európai Tanácsülésen támogatni fogja a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos esetleges félreértések tisztázását, nem támogat viszont semmilyen olyan törekvést, amely akár közvetlenül, akár közvetve a németeket, az osztrákokat és a magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján sújtó Benes-dekrétumok rehabilitálására, igazolására irányul - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel szerdán.

MTI

A közlemény szerint Magyarország a Lisszaboni Szerződést elsőként ratifikáló tagállamként érdekelt abban, hogy a ratifikációs folyamat végre lezáruljon, a szerződés pedig mihamarabb életbe lépjen. Európának az állandó intézményi viták helyett végre az embereket foglalkoztató problémákkal kell foglalkoznia, mint a gazdasági válság, az energiabiztonság vagy a klímaváltozás - olvasható a dokumentumban.

Bajnai Gordon a csütörtökön kezdődő Európai Tanácsülés előtt tartott EU-nagybizottsági ülésen leszögezte: bármilyen megoldás csak Csehországra vonatkozhat. Ha a cseh aggályok kezelése érdekében szükséges is az uniós tagállamoknak közösen döntést hozni, az csak a jövőre vonatkozhat - közölte a kormányfő.

Hangsúlyozta: a Lisszaboni Szerződés Európa jövőjéről szól, míg a II. Világháború után családok százezreit megnyomorító és kisemmiző Benes-dekrétumok máig vitatott diszkriminatív rendelkezései Európa szomorú múlt századi, mindmáig feldolgozatlan tragédiáit idézik fel. Félő, hogy a két ügy összekeverése nem csak a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos tájékozatlanságból fakad, hanem az európai integráció jövője ellen irányul - jelentette ki a bizottság ülésén.

A cseh aggályokkal kapcsolatban Bajnai Gordon megjegyezte: az Alapjogi Chartának nincs visszamenőleges hatálya, a Lisszaboni Szerződés pedig a jövőnkről szól. Magyarország egy olyan Európai Unióban érdekelt, egy olyan unió építkezésében vesz részt, ahol a polgárok alapvető jogait mindenki tiszteletben tartja. Ennek figyelembevételével kell, hogy közösen megoldást találjunk - mondta a miniszterelnök a kormányszóvivői iroda közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!