Belföld

2009.10.06. 13:50

Nap-kelte - MTV ET: nem írhatta volna elő a szerződés helyreállítását a kuratórium elnöksége

Budapest - Nem volt jogszabályi felhatalmazása a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének arra, hogy a Nap-kelte felmondott szerződésének helyreállítására szólítsa fel a közmédium menedzsmentjét - döntött keddi ülésén többségi határozattal a közalapítvány ellenőrző testülete (ET).

MTI

Jaczkovics László, az ET elnöke azt közölte: a háromfős testület két, ellenzék által delegált tagja szavazta meg a döntést, a kormányoldali Bernát György ellene voksolt.

Mint mondta, a médiatörvény csak a 300 millió forint feletti értékre szóló szerződéséhez ír elő előzetes elnökségi jóváhagyást, így a felmondás esetére ugyanezt megkövetelni a jogszabály kiterjesztő értelmezése volna; hangsúlyozta: a felmondás előtti beleegyezés "önmagában beavatkozás lenne a részvénytársaság működésébe".   

Az ET-elnök hozzátette: célvizsgálatot indítottak annak tisztázására, hogy a szerződésbontás okaként megjelölt - a 2,45 milliárdos hitelfelvételt nem engedélyező - kuratóriumi elnökségi döntés mennyiben felelt meg a közszolgálati működés biztosítása követelményének, az üzleti tervnek és a célszerűségnek.    

Egy "inkább szimbolikus" döntésben felhívták a kuratóriumi elnökséget, hogy mielőbb írjanak ki újabb pályázatot az MTV elnöki posztjára, és töltsék be a tisztséget.    

Ugyanakkor - tette hozzá - az intézményt másfél éve irányító Medveczky Balázs ügyvezető beadványára reagálva úgy foglaltak állást, hogy a kuratóriumi elnökség "nem követett el hibát feltétlenül" azzal, hogy noha engedélyezte, hogy tárgyalások induljanak a 2,45 milliárdos hitelről, végül nem engedélyezték annak felvételét.    

Bernát György, a döntés ellen voksoló ET-tag ezzel szemben arról beszélt, szerinte szűkítő jogértelmezést fogadott el a testületi többség, ráadásul a médiatörvény a kuratóriumi elnökségnek adja a közmédium gazdasági kontrollját, az ellenőrzési szabályzat szerint pedig az elnökség hatásköre a szerződések módosítására is kiterjed.    

Múlt hétfő este határozott úgy - az MSZP, az SZDSZ és az MDF által delegált tagok voksával - a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződésének  felmondása.    

"Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik" - szólt a döntés.    

A kuratóriumi elnökség többségi határozatának megtámadását már a döntéshozatal után bejelentette saját maga és négy Fidesz által delegált társa nevében Balogh László (KDNP) elnökhelyettes, azt közölve, hogy szerintük olyan ügyben döntött a testület, amelyben nem volt ehhez joga.    

Két nappal később a - kormányoldal által delegált - kuratóriumi elnök közölte az MTI-vel, hogy ő is az ellenőrző testülethez fordult.    

A reggeli műsor ügyében "elvi jelentőségű kérdésről" van szó, mégpedig arról, hogy ha a szerződéshez a médiatörvény alapján szükség volt a kuratóriumi elnökség jóváhagyására, akkor annak felmondásához is kell az egyetértésük - mondta.    

Hozzátette: a hatodik nekifutásra e hónap elején, a jelöltállítás után sikertelenül zárult elnökválasztás kapcsán annak kimondását kéri, hogy van egy "ésszerű időintervallum", amin belül ki kell írni az új pályázatot.    

Czeglédi László akkor megjegyezte, az alelnök beszámoltathatósága kapcsán annak kimondását várja az ellenőrző testülettől, hogy nem csupán a választott elnököt, hanem annak hiányában a kinevezett ügyvezetőt is beszámoltathatja a kuratóriumi elnökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!